Byggstenar till krigsförbandet

Att vara anställd i Försvarsmakten idag behöver inte innebära att du ägnar större delen av din tid åt att vara soldat. Du kan lika gärna vara kassachef på ICA, jobba som arbetsförmedlare eller vara projektledare inom industriautomation. Under den gångna helgen var ett sjuttiotal hoppfulla kandidater på plats på Skaraborg regemente för att testas för anställning som tidvis tjänstgörande soldater (GSS/T).

Deltagarna i testhelgen fick bland annat göra Försvarsmaktens multitest som består av beep-test, statiskt rygghäng, armhäng, sit-ups, armhävningar och upphopp. Foto: Fanny Hellstrand
- Jag hade väntat mig lite bättre resultat på konditionsdelen men i övrigt gick det bättre än förväntat. Jag var skadad i våras och har inte riktigt kunnat träna så mycket som jag velat, kommenterar Andreas Olsson testresultaten.
- Jag hade väntat mig lite bättre resultat på konditionsdelen men i övrigt gick det bättre än förväntat. Jag var skadad i våras och har inte riktigt kunnat träna så mycket som jag velat, kommenterar Andreas Olsson testresultaten. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Matilda Beijerstams förhoppningar på en eventuell tjänst som tidvis tjänstgörande soldat är att det blir många övningar där hon får chansen att lära sig nya saker.
Matilda Beijerstams förhoppningar på en eventuell tjänst som tidvis tjänstgörande soldat är att det blir många övningar där hon får chansen att lära sig nya saker. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
- Jag är nog lite för bekväm för att jobba som soldat varje dag så att tjänstgöra tidvis passar perfekt för mig, säger Johan Andersson
- Jag är nog lite för bekväm för att jobba som soldat varje dag så att tjänstgöra tidvis passar perfekt för mig, säger Johan Andersson Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
- Jag hade väntat mig lite bättre resultat på konditionsdelen men i övrigt gick det bättre än förväntat. Jag var skadad i våras och har inte riktigt kunnat träna så mycket som jag velat, kommenterar Andreas Olsson testresultaten. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Matilda Beijerstams förhoppningar på en eventuell tjänst som tidvis tjänstgörande soldat är att det blir många övningar där hon får chansen att lära sig nya saker. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
- Jag är nog lite för bekväm för att jobba som soldat varje dag så att tjänstgöra tidvis passar perfekt för mig, säger Johan Andersson Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

– Jag gillar att skita ner mig, skrattar Matilda Beijerstam. Jag trivdes väldigt bra under värnplikten och hade gärna velat fortsätta med en militär karriär men det betalade sig lite för dåligt. Som GSS/T så har jag fortfarande kvar mitt civila jobb men får uppleva sammanhållningen som blir i en pluton när jag är inne och gör övningar.

Test för anställning

De arbetssökandes dag inleddes med Försvarsmaktens multitest. Ett test som mäter styrka och uthållighet. Efter förmiddagens fysiska mätningar så var eftermiddagen vikt åt lämplighetsintervjuer, psykologtester och information. De sökande kom från en mängd olika bakgrunder och med varierande livserfarenhet och militär erfarenhet. Andreas Olsson, en 41-årig arbetsförmedlare från Karlskoga, var med i den svenska styrkan i Bosnien 1996 och har också varit med i hemvärnet en längre tid. Han hoppas nu på en tjänst som tidvis tjänstgörande soldat på 41.mekaniserade bataljonen på Skaraborgs regemente.

– Jag har sökt mig hitåt för att jag vill få lite längre krigsförbandsövningar, säger Andreas. Försvarsmakten är en viktig del i samhället och detta är mitt sätt att bidra. Det blir så klart lite tyngre ju äldre man blir men tjänsten är en utmärkt motivator till att hålla sig i form.

Övningar och kurser

Tidvis tjänstgörande soldater blir allt vanligare i Försvarsmakten och när krigsförbanden är färdigrekryterade så kommer de till stor del bestå av denna kategori soldater. Johan Andersson från Smålandsstenar har redan hunnit med två krigsförbandsövningar och tre krigsförbandskurser sen han startade sin tjänst som tidvis tjänstgörande förra året. Tidigare i höst var han med på en övning i sin roll som vagnchef för en stridsvagn.

– När det blir kurser eller övningar några gånger om året så tror jag att jag ser fram emot det på ett helt annat sätt än om jag skulle göra det här dagligen. Det är oerhört roligt och utvecklande att träffa övriga på kompaniet och lära sig nya saker varje gång man är inne och tjänstgör.

Alla tre vill gärna stanna i Försvarsmakten om de får chansen och de ser även positivt på en eventuell internationell tjänstgöring.

– Att få utöva yrket på riktigt och inte bara öva är naturligtvis något som lockar mycket, säger Matilda. Jag förväntar mig dock inte att få tjänstgöra internationellt nu i början utan mina förväntningar nu är att jag får uppleva seriösa, bra övningar och bli en del av den gemenskap som det innebär att jobba i Försvarsmakten.