Sökandet på Kebnekaise fortsätter

Försvarsmakten fortsätter att stödja sökarbetet på haveriplatsen på Kebnekaise där ett norskt herculesplan kraschade i vintras. I helgen hittades planets ljudregistrator - en del av det som brukar kallas "svarta lådan". Under dagen har nyanlända från polisen och den norska Telemarkbataljonen utbildats i glaciärsäkerhet.

Foto: Arméns jägarbataljon
Det blev stor lättnad när den viktiga ljudregistratorn hittades.
Det blev stor lättnad när den viktiga ljudregistratorn hittades. Foto: Arméns jägarbataljon
Foto: Arméns jägarbataljon
Det blev stor lättnad när den viktiga ljudregistratorn hittades. Foto: Arméns jägarbataljon

En bergsinsatsgrupp från Arméns jägarbataljon har varit på plats i Kebnekaise i en vecka nu på uppdrag av Statens haverikommission för att stödja med bergssäkerhet och i sökarbetet.

– Vi har först och främst avverkat den svåraste terrängen med fallrisk högt uppe vid kammen, säger Carl-Johan Olofsson som leder den militära insatsgruppen på platsen.

Viktig färdskrivare hittades

Redan efter ett par dagar hittades herculesplanets nödsändare, och chassit till ljudregistratorn på en av de brantaste delarna på Kebnekaises kam. Och på lördagen hittades själva ljudregistratorn (Cockpit Voice Recorder).

– Det var en stor framgång, säger Carl-Johan Olofsson och tillägger att gruppen också har stöttat polisen i sökandet efter kvarlevor, med gott resultat.

Carl-Johan Olofsson förklarar att i sökarbetet går man uppåt och nedåt som en skallgångskedja och gräver och hackar med spadar och krattor. Han säger att den värsta terrängen är avklarad och nu är de på lite enklare terräng.

Agne Widholm vid Statens haverikommission är mycket nöjd över att ljudregistratorn hittades. Vid sidan om nödsändaren, färdregistratorn (Flight Data Recorder) och rodret var ljudregistratorn den mest eftersökta delen från planet. Rodret hittades innan vinterns haveriarbete avslutades i april, men då var det för dåligt väder för att lyfta ned det från fjället. Nu återstår det alltså att hitta färdregistratorn med all sparad data om flygplanets position, höjd, hastighet, färdriktning med mera, och att lyfta ned rodret.

– Om vi inte haft tillgång till jägarbataljonens kompetens hade det varit väldigt svårt att uppträda och leta i den här fjällterrängen, säger Agne Widholm.

Norska soldater på plats

I går, på måndagen, anlände 15 personer ur den norska Telemarkbataljonen som också ska stödja Statens haverikommission i det fortsatta letandet. Soldaterna ur Arméns jägarbataljon har under dagen utbildat dem och några nyanlända poliser, i grundläggande glaciärsäkerhet.

– Vi har ett gott samarbete med det norska försvaret. Det som känns tryggt att det är samma personer som var med i vintras när vi sökte efter vrakdelarna. Vi känner varandra och de är bekanta med terrängen, säger Carl-Johan Olofsson.

Förberedelser pågår även för att sätta upp en nödförläggning med sovmöjligheter och proviants på sydtoppen.

– Då kan man jobba längre och sova över om man vill, eller ifall vädret blir sämre så man inte kommer iväg, säger Carl-Johan Olofsson.

Avlösning på gång

I morgon, på onsdagen, blir den svenska bergsinsatsgruppen avlöst med ny personal från Arméns jägarbataljon. Enligt planen ska sökarbetet vara klart vecka 33, men ytterligare två veckor finns som reservveckor. Därefter brukar väderförhållandena blir sämre. Agne Widholm är optimistisk och säger att ingenting pekar nu på att sökarbetet behöver pågå så länge.

I den svenska militära insatsgruppen ingår även sjukvårdspersonal som en del i arbetet med att stödja med bergssäkerhet. Helikoptrar från helikopterskvadronen i Luleå transporterar jägarbataljonens personal till och från området.