Positiva och oroande tecken i Afghanistan

Afghanerna har idag betydligt bättre förutsättningar att hantera sin säkerhet än tidigare, och det märks inte minst i att deras säkerhetsarbete blir mer organiserat och att cheferna visar ett stort engagemang, det skriver Torbjörn Larsson, chef för den svenska militära styrkan i Afghanistan, FS 23, i sin halvårsrapport.

Arkivbild. En pojke från en by väster om Mazar-e-Sharif under en operation som genomfördes tidigare under året. Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

Bland annat berör han även att antalet improviserade sprängladdningar, så kallade IED:er, har en minskande trend. Även om numerären fortfarande är hög, upptäcks idag ett större antal innan de detonerar, än tidigare.

Afghanerna diskuterar vad som kommer efter att det internationella militära engagemanget minskas 2014. Det finns en oro för att detta kan medföra ett ökat hot mot utsatta grupper som nomader, kvinnor med flera, skriver Torbjörn Larsson.

Läs hela rapporten (pdf, öppnas i nytt fönster)