Nytt svenskt rekord i Boden

Det var många duktiga skyttar från norra Sverige under helgens SM-tävlingar. Men den som drog det längsta strået och sköt ett nytt svensk rekord med 333 poäng var Roger Buder från Skövde i Ak 4 i banskytte.– Det känns fantastiskt. Det här hade jag inte räknat med, sa han efter finalen.

En lycklig vinnare som slog nytt svenskt rekord under banskjutning med Ak 4, Roger Buder från Skövde. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Tävlingsledaren för Ak 4 SM, Stefan Nilsson.
Tävlingsledaren för Ak 4 SM, Stefan Nilsson. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Tävlingsledaren för Ak 4 SM, Stefan Nilsson. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Norrbottens skyttesportförbund, NSF, arrangerade med stöd av Norrbottensgruppen svenskt mästerskap Ak 4 i Boden under lördag och söndag den 18-19 augusti. Parallellt med SM-tävlingarna genomfördes även Rikshemvärnschefens mästerskap i pistol. Deltagarantalet för hela arrangemanget var cirka 270 stycken och det är nytt rekord. Skyttetävlingarna genomfördes individuellt och i lagtävlingar, både i ban- och fältskytte, i pistol endast individuellt. Deltagarna kom från hela Sverige.

En av skyttarna och även tävlingsledare för Ak 4 var Stefan Nilsson från Norrbottensgruppen.
– Vi här i norr brukar normalt hävda oss bra under tävlingarna och som tidigare siktade vi på att komma högt upp i prislistorna - och det gick som planerat. Själv hade jag som regerande svensk mästare som mål att försvara titeln men det gick inte, säger Stefan Nilsson och fortsätter. 

Jag har tränat och tävlat sedan 1975 och söker spänningen genom tävlingsmomentet. En del av oss har som målsättning att vinna men de flesta deltar för att det är roligt. Syftet med tävlingen är dock att sporra hemvärnsmän/kvinnor och andra att träna skytte och därigenom bli bättre skyttar och hemvärnsmän.

Bengt Flodin tävlingsledare för Rikshemvärnschefens mästerskap i pistol:
– Vi har genomfört militär snabbmatch på bana men också fältskjutning med pistol. Fältskjutning som är nytt för i år har många sofistikerade och roliga skjutstationer. Roligaste är dock den när skyttarna sittande på motorcyklar ska träffa givna mål.

Gitte Andersson var en av de första grupperna som fick prova på skjutstationen.
– Det var jättespännande. Jag har aldrig provat på något liknande. Fastän vi fick ha stöd gick det inte så bra för någon av oss, säger hon.

Cirka 30 deltagare från hela Sveriges hemvärnsgrupper var representerade. Under lördagen genomfördes snabbskjutning om fyra serier om fem skott på tolv, tio och åtta sekunder vardera, totalt tolv serier. Fältskjutning genomfördes under söndagen och fick avgöras med särskjutning.

– Tävlingen är ett bra sätt att upprätthålla sin förmåga att kunna använda sitt vapen under olika förhållanden, avslutar Bengt Flodin.

– En lyckad tävling på alla vis, både organisatoriskt och resultatmässigt för norra Sverige, avlutar Stefan Nilsson.