Nya soldater och studenter hälsas välkomna

Varmt välkomna till Skövde kunde de cirka 1500 studenterna och 280 soldaterna känna sig som samlats i Arena Skövde. Där välkomnades de av representanter från kommunen, högskolan och Försvarsmakten. De fick också möjlighet att besöka en mässa där föreningar, bostadsbolag, företag och kommuner presenterade sig.

Både nyinryckta rekryter till GMU och nyanställda soldater från P 4 och Trängregementet deltog. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Sigbritt Karlsson, Ronald Månsson och Katarina Jonsson hälsade välkomna till årets NU-kalas.
Sigbritt Karlsson, Ronald Månsson och Katarina Jonsson hälsade välkomna till årets NU-kalas. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Cecilia Widegren, vice ordförande i Försvarsutskottet var inbjuden att delta i arrangemanget.
Cecilia Widegren, vice ordförande i Försvarsutskottet var inbjuden att delta i arrangemanget. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Sigbritt Karlsson, Ronald Månsson och Katarina Jonsson hälsade välkomna till årets NU-kalas. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Cecilia Widegren, vice ordförande i Försvarsutskottet var inbjuden att delta i arrangemanget. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Till taktfasta trummor kom de cirka 280 soldaterna marscherande från Försvarsmaktens område i Skövde. Mitt inne i centrala staden anslöt den långa kortegen med cirka 1500 nya studenter från högskolan i Skövde. Tillsammans fortsatte de paraden mot Arena Skövde.

Marschen var inledningen på NU-kalaset. Ett event för soldater och studenter som valt att tillbringa sin närmaste framtid i Skövde. För att de ska känna sig välkomna och känna att de har sin framtid här arrangerar Försvarsmakten, Högskolan i Skövde, Skövde kommun och destinationsbolaget Next Skövde eventet.

– En region som är välkomnade och växande där människor möts, verkar och mår bra, kommunalrådet Katarina Jonsson använde delar av Skövde kommuns vision när hon höll sitt välkomsttal till soldaterna och studenterna som anlänt och samlats inne i Arena.

– Man känner sig delaktig i staden och ett sådant här event visar verkligen att folk vill ha oss här. Det är också bra att få en överblick över staden och det utbud som finns på fritiden, sa Jesper Karlström som kommer från Norrköping men nu gör militär grundläggande utbildning, GMU, i Skövde.

Efter en inledning där även garnisonschefen Ronald Månsson och högskolans rektor Sigbritt Karlsson höll välkomstanförande fick studenterna och soldaterna möjlighet att besöka mässan som fanns i foajén på Arenan. Föreningar, bostadsbolag, företag och övriga kommuner i Skaraborg presenterade sig och sin verksamhet för de nyanlända till Skövde.

– Ett fantastiskt arrangemang, sa Cecilia Widegren. Att de som kommer nya hit får bli sedda på detta sätt.