Nya rekryter på Kvarn

Nu börjar alvaret för de rekryter som just börjat sin grundläggande militära utbildning, GMU, på Kvarn utanför Linköping. I måndags hälsades de välkomna av Helikopterflottiljens chef Magnus Westerlund.

Soldaterinran - att påminna de blivande soldaterna om Försvarsmaktens uppgift att värna om frihet och demokrati. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Flottiljchefen följde en tradition med nästan 500 år på nacken när han läste upp Soldaterinran som i vår tid ska påminna de blivande soldaterna om Försvarsmaktens uppgift att värna om frihet och demokrati.  

Vet vad som gäller

Emma är en av soldaterna som ingick i fanvakten under ceremonin. Hon gjorde sin GMU på Kvarn förra året och ingår nu i räddningsplutonen på Helikopterflottiljen. Hon vet att det är en hektisk period som väntar de nya eleverna.
– Jag tror vi hann med att prova allt. Det var en utmaning som jag gillade och man får vara beredd på att man inte kan lulla sig igenom utbildningen. Det är tester hela tiden som man ska klara.

Om tre månader kommer dagens GMU-rekryter förhoppningsvis att ingå i Livgrenadjärgruppen på Malmen i Linköping. Och vid den tiden har Helikopterflottiljen också gått igenom alla ansökningar till nästa GMU-omgång på Kvarn. Den börjar i januari och innebär första steget för framtida piloter och helikoptertekniker. Ansökningstiden går ut den nionde september.