Nätverket som inspirerar

Ett tjugotal personer från olika myndigheter och företag möttes upp på Militärhögskolan Karlberg på fredagen för att utbyta erfarenheter inom jämställdhet och mångfaldsområdet.– Försvarsmakten ska avspegla samhället i stort. Där är vi inte i dag trots att vi arbetar hårt med värdegrundsfrågor. Därför är det jätteviktigt för oss att få ta del av andras framgångsfaktorer, sa skolchefen överste Mats Danielsson när han hälsade välkommen.

En stund senare fick nätverksdeltagarna vara med om en oväntad övning.

Nätverket för jämställdhet och mångfald som Ann Fagraeus startade för tre år sedan, Foto: Carin Fock/Försvarsmakten
Deltagarna fick vara med om en utbildningssituation. Första momentet var att se vem som skulle ta första stolen i rummet.
Deltagarna fick vara med om en utbildningssituation. Första momentet var att se vem som skulle ta första stolen i rummet. Foto: Carin Fock/Försvarsmakten
Deltagarna fick vara med om en utbildningssituation. Första momentet var att se vem som skulle ta första stolen i rummet. Foto: Carin Fock/Försvarsmakten

Ann Fagraeus på Försvarsmaktens managementenhet som är placerad på Militärhögskolan Karlberg, startade upp nätverket för jämställdhet och mångfald för tre år sedan. Sedan dess har antalet deltagare vuxit från åtta till tjugofem personer från olika myndigheter och företag.
– Många arbetar ensamma med jämställdhets- och mångfaldsfrågor, var och en på sin kammare. Förutom våra träffar, ger nätverket personliga kontakter. Det blir lätt att ringa någon i nätverket över organisationsgränserna, säger hon.

Charlotta Krafft från Partsrådet och Lasse Johansson från Posten är av samma åsikt.
– Nätverket ger inspiration och skapar energi. Dessutom får vi möjlighet att besöka olika arbetsplatser i samband med våra träffar, och se hur andra arbetar med HR-frågor - det är jättekul, säger de och tillägger:
– Det allra bästa är att nätverket uppstått genom personliga kontakter. Det är personernas eget engagemang som är drivkraften.

En oväntad övning

Efter skolchefens välkomstanförande fick deltagarna vara med om en upplevelsebaserad utbildningssituation under ledning av Micael Ekdahl, som också är vid managementenheten. Nätverket fick ett smakprov ur den grundkurs i likabehandling som Micael Ekdahl har varit med och tagit fram för Försvarsmaktens personal. En överraskande och uppskattad programpunkt.
– Vi vill ge en insyn i Försvarsmaktens nya sätt att angripa utmaningar. Förhoppningsvis kan det ge lite nya reflektioner och infallsvinklar till deltagarna, säger han.

Rekommendera fler kursdeltagare

Den nya ledarskapsutbildningen startade för två år sedan och består av tre delar: en grundkurs, en kontaktpersonkurs och en kurs för förbandschefer och ledningsgrupper. Till grundkurserna bjuds en fjärdedel av kursdeltagarna in från andra myndigheter och företag. Det är också viktigt att det är en jämn könsfördelning.
– Kanske kan dagens miniövning inspirera nätverket att rekommendera kursen till sina kollegor, säger Micael Ekdahl.

Dagen avslutades med en guidad visning av Karlbergs slott.