Möt Norrbottensförbanden på Stora Nolia i Piteå

Idag lördag den 4 augusti startar Stora Nolia 2012, en av norra Skandinaviens största besöksmässor med runt 100 000 besökare varje år. Som vanligt finns Försvarsmakten på plats för att berätta mer om verksamheten i stort med tyngdpunkt på den verksamhet som bedrivs norra Sverige.

Välkommen till vår verklighet! Möt Norrbottensförbanden på Stora Nolia i Piteå, 4-12 augusti 2012. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Carl Ringberger, Armens jägarbataljon I 19, berättar här om hur man kan bli en del av dagens Försvarsmakt.
Carl Ringberger, Armens jägarbataljon I 19, berättar här om hur man kan bli en del av dagens Försvarsmakt. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Artilleriets flaggskepp Archern lockar både stora och små.
Artilleriets flaggskepp Archern lockar både stora och små. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Erik Nyqvist från Artilleriregementet delar ut nyckelband till en ung besökare.
Erik Nyqvist från Artilleriregementet delar ut nyckelband till en ung besökare. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Carl Ringberger, Armens jägarbataljon I 19, berättar här om hur man kan bli en del av dagens Försvarsmakt. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Artilleriets flaggskepp Archern lockar både stora och små. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Erik Nyqvist från Artilleriregementet delar ut nyckelband till en ung besökare. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Under mässan finns personal från Garnison Nord, som är de tre Norrbottensförbanden, I 19, A 9 och F 21 tillsammans med representanter från Försvarsutbildarna och Fredsbaskrarna i Försvarsmaktens monter. Här får man veta mer om hur man kan bli en del Försvarsmakten och den verklighet dagens anställda soldater lever i. Bland annat får man som besökare veta mer om GMU, den grundläggande militära utbildning som idag är vägen in i Försvarsmakten.
– Det här kommer bli jättebra, under mässan i Umeå i fjol träffade vi besökare som faktiskt är anställda hos oss idag, berättar löjtnant Per Svärd från F 21, ansvarig för Försvarsmaktens monter under de tre första dagarna.

Prova på

Carl Ringberger är yrkesinformatör vid Arméns jägarbataljon ser mycket positivt på att delta i Stora Nolia.
– Det är perfekt att vi är på plats under Stora Nolia, mässan i sig drar så mycket folk så vi kommer nog att kunna locka många att anmäla sitt intresse för en fortsättning hos oss. Mässan öppnar idag och jag har redan skrivit in två intresserade under den första timmen, berättar Carl Ringberger.
– Vi kommer också att erbjuda lite prova-på-aktiviteter under mässan, bland erbjuder vi spaningsuppdrag från observationsplats. Varje dag 11.00-12.00 och 14.00-15.00 finns det möjlighet att prova skjuta på en sorts elektronisk skjutbana och dessutom finns det möjlighet att prova göra ett mindre jägartest där man ska kliva upp och ner med en 25 kilos rycksäck, fortsätter Carl Ringberger.

Intressanta föredrag

Från Norrbottens regemente finns även Hemvärnet med för att visa sin verksamhet och rekrytera personal till organisationen.
– Passa gärna på att besöka oss under veckan och då framförallt på fredag den 10 augusti då årets Pitebo 2011, författaren och hemvärnssoldaten Lars Gyllenhaal håller tre miniföredrag om Barentsregionen. De handlar bland annat om den militära uppbyggnaden i regionen och Hemvärnets betydelse, berättar löjtnant Stefan Pieksma från Norrbottensgruppen vid I 19.

Artilleriregementet, A 9, finns i år på plats med den nya artilleripjäsen Archer, en imponerande tingest som brukar dra till sig mängder av besökare.
– Ja, det är alldeles riktigt, redan nu första timmen har det varit full fart, det är många som är intresserade och ställer frågor, berättar Erik Nyqvist från första pjäsplutonen på A 9.

Stora Nolia i Piteå pågår mellan 4 och 12 augusti, välkommen till Försvarsmaktens monter så berättar vi mer om vår verklighet, i år hittar du oss alldeles i närheten av stora scenen. Monter U 2040.