Med sången som stöd

För att de svenska styrkorna ska klara av att arbeta internationellt är det viktigt att kunna koppla av när man inte är i tjänst. Det är då fältartisterna intar scenen. Deras uppgifter är att underhålla soldaterna med musik och ståuppkomik.

Överbefälhavaren general Sverker Göranson gav en presskonferens på kursgården i Höllviken. Efteråt gav fältartisterna journalisterna ett smakprov på sin repertoar. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Under en sjukvårdsövning anländer fältartisterna först till olycka. För att göra övningen mer realistisk så används statister med spelade skador.
Under en sjukvårdsövning anländer fältartisterna först till olycka. För att göra övningen mer realistisk så används statister med spelade skador. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Överbefälhavaren general Sverker Göranson och fältartisternas ordförande Kristoffer Appelquist under presskonferensen.
Överbefälhavaren general Sverker Göranson och fältartisternas ordförande Kristoffer Appelquist under presskonferensen. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten
Under en sjukvårdsövning anländer fältartisterna först till olycka. För att göra övningen mer realistisk så används statister med spelade skador. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Överbefälhavaren general Sverker Göranson och fältartisternas ordförande Kristoffer Appelquist under presskonferensen. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten

− Det är otroligt uppskattat när man uppträder och det är ju alltid trevligt med en glad publik, säger sångerskan Beatrice Eriksson. Hon går fördjupningskursen för fältartister som hålls på Försvarsutbildarnas kursgård i Höllviken.

Artisterna har en bred bakgrund med allt från snickare till studiomusiker och har sitt ursprung både i Sverige och utomlands. Kön för att bli en av Försvarsmaktens fältartister är lång och ett av kraven för att få tjänstgöra som fältartist är att ha gåttnågon av de kursersom hålls i Höllviken.

− Det vi gör under de här kurserna är att utbilda oss i att bli personalvårdare, säger Kristoffer Appelquist, ståuppkomiker och fältartisternas ordförande. Han har tillsammans med många andra kända svenska personer valt att engagera sig för att stödja svenska soldater på internationella insatser.

Kurserna hålls från grund- och upp till ledarnivå. Under veckan i Höllviken har kursdeltagarna fått lära sig allt från Försvarsmaktens grundläggande exercis och vapentjänst till folkrätt och medieträning. För många är det första gången de har på sig den gröna uniformen.

I klassrummet bredvid går samtidigt kurser för Public Affairs Officers och Combat Camera. I sina utbildningar har de tränat fältartisterna hur de ska agera när pressen knackar på dörren samt filmat och fotograferat deras framsteg. Varje kväll har artisterna uppträtt för kurskamraterna med musik och ståuppkomik.

Under veckan besökte överbefälhavaren, general Sverker Göranson, kursgården och förutom att träffa de olika kurserna höll han en presskonferens tillsammans med fältartisternas ordförande Kristoffer Appelquist.
− Fältartisterna är något unikt och något vi är ensamma om, säger general Sverker Göranson. Våra vänner i USA tar en rockgrupp och skickar dem och då får de inte det personliga möte som vi får genom det engagemang som fältartisterna erbjuder.

Efter presskonferensen bjöd även Beatrice Eriksson och hennes kollegor pressen på ett smakprov ur repertoaren. Hon ska i september åka till Afghanistan och ser fram emot att få uppträda för soldaterna.
– Det är roligt och något positivt att åka dit och ge sitt stöd och att det jag är bra på kan komma till användning, säger Beatrice Eriksson.

Frida Jansson Högberg
Magnus Lindstedt