Marindagen, en publiksuccé

I ett strålande solsken visade Försvarsmakten upp sig i Karlskrona under Marindagen. I år bjöds det på flera nyheter i programmet och besökarna var både nyfikna och nöjda med det man fick se. Besökarantalet slog rekord, över 15 000 personer kom.

Marindagen bjöd på en mångfald av upplevelser. Världsarv och historia blandades med moderna stridsfartyg. För första gången visades en Visbykorvett från insidan, besökarna fick se brygga, stridsledningscentral och hytterna där besättningen bor. Köerna till Visbykorvetten HMS Härnösand var därför långa under hela dagen. Korvetten HMS Malmö, HMS Carlskrona  och minröjningsfartygen HMS Vinga och HMS Sturkö drog också mycket folk.

Ubåtsflottiljen visade ubåten HMS Södermanland och ubåtsräddningsfartyget HMS Belos där det också alltid är kö för att komma ombord.
Hissnande flyguppvisningar av ett JAS 39 Gripen från F 17 och en Helikopter 15 från Helikopterflottiljen fick folk att stanna upp och lyfta blicken mot skyn.
Även i år låg mycket fokus på rekrytering och det fanns möjlighet att bland annat testa sin fysiska status och naturligtvis prata med Försvarsmaktens personal.

Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna hade intagit Lindholmen och visade prov på sin bredd. Musik framförd av Hemvärnsmusikkåren, olika prova-på-aktiviteter och naturligtvis möjlighet att tala med soldaterna gavs. En uppvisning av vaktposter där en person greps visades också.

Sammanfattningsvis en mycket lyckad dag där Försvarsmakten fick möjlighet att visa upp sin breda flora av verksamhet för en rekordstor skara besökare.