Kampen har börjat

Världsmästerskapet i marin femkamp är i full gång. Det 48:e världsmästerskapet inleddes med en öppningsceremoni där bland annat marininspektören amiral Jan Thörnqvist hälsade de tävlande välkomna och önskade dem lycka till.

Tunnorna var en av många hinder som skulle passeras på hinderbanan, här stod kampen mellan Sverige och Finland Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Marininspektören Jan Thörnqvist öppnade ceremonin. I årets mästerskap deltar 11 olika nationer
Marininspektören Jan Thörnqvist öppnade ceremonin. I årets mästerskap deltar 11 olika nationer Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Det var jämt mellan flera av de tävlande, minsta misstag i ett hinder kunde vara avgörande
Det var jämt mellan flera av de tävlande, minsta misstag i ett hinder kunde vara avgörande Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det gällde att både ha teknik och kondition för att orka springa hela banan
Det gällde att både ha teknik och kondition för att orka springa hela banan Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Marininspektören Jan Thörnqvist öppnade ceremonin. I årets mästerskap deltar 11 olika nationer Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Det var jämt mellan flera av de tävlande, minsta misstag i ett hinder kunde vara avgörande Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det gällde att både ha teknik och kondition för att orka springa hela banan Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Under fyra dagar skall deltagarna tävla i fem olika grenar som alla är fysiskt krävande då det är så många olika moment i varje gren som de skall behärska. Grenarna består av hinderbana, livräddning, hindersim, sjömanskap och amfibielöpning.

Spänningen ökar


Den första tävlingsdagen inleddes med hinderbanan. Hinderbanan består av flertalet hinder som skulle passeras på kortast möjligaste tid och det gällde att disponera loppet så att energi fanns kvar till det sista hindret. Det blev en extra utmaning för de tävlande att springa hinderbanan då morgonen inleddes med ett uppfriskande regn vilket gjorde vissa hinder något hala.

Stämningen var på topp och det rådde en varm och avslappnad atmosfär mellan de tävlande, men det märktes tydligt att alla var ivriga att få komma i gång med mästerskapet. Ju närmare startskottet kom, desto mer ökade spänningen mellan de tävlande, alla ville ju vinna.

– Det var jobbigt men kul att äntligen få komma i gång, vissa hinder var också väldigt hala så det gällde att hålla balansen. Det var kul också att åskådarna hejade på, det blev en extra peppning, sa en tävlande från Brasilien.

Efter dagens tävlingar började redan uppladdningen för dag nummer två, momenten kommer då att bestå av livräddning och hindersim.