Försvarsmakten på prov

I en vecka har de bott tillsammans och fått en försmak av vad Försvarsmakten är, 120 tonåringar på sommarkursen på Väddö. De har lärt sig att orientera med karta och kompass, hantera yxa, såg och kniv samt att lägga första förband.

”Jag har alltid tyckt att Försvarsmakten verkar spännande. Men jag har inte vetat om det är något för mig,” säger Maja Cederborg. ”Jag vet inte riktigt vad jag vill bli men tycker att GMU verkar intressant.”
”Jag har alltid tyckt att Försvarsmakten verkar spännande. Men jag har inte vetat om det är något för mig,” säger Maja Cederborg. ”Jag vet inte riktigt vad jag vill bli men tycker att GMU verkar intressant.” Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Andreas Rudin och Oscar Bäcklin hjälps åt att leta flygplan under lektionen i flygplansidentifiering.
Andreas Rudin och Oscar Bäcklin hjälps åt att leta flygplan under lektionen i flygplansidentifiering. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
”Jag har alltid tyckt att Försvarsmakten verkar spännande. Men jag har inte vetat om det är något för mig,” säger Maja Cederborg. ”Jag vet inte riktigt vad jag vill bli men tycker att GMU verkar intressant.” Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Andreas Rudin och Oscar Bäcklin hjälps åt att leta flygplan under lektionen i flygplansidentifiering. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

– Det har varit jättekul, spännande och jobbigt. Men det är ju därför man åker hit, säger Maja Cederborg som är 16 år och kommer från Uppsala.

Hon har just tillbringat en natt i tält och håller på att packa ihop sin utrustning. Nu väntar lunch och sedan ett eftermiddagspass med praktiska övningar och lektioner.

– Märker ni hur viktigt det är att ni står på rätt avstånd från personen bredvid, säger instruktören Joel Pettersson.

Plutonen har exercispass och övar just på att göra helt om. Det är inte alldeles lätt, visar det sig. Några av deltagarna hakar i varandra just när de vänder. Det är därför rätt avstånd är så viktigt. Men efter en stund går det bättre.

Dagen är varm och ganska solig, uppskattat väder efter de senaste dagarnas hällregn och åska.

– Glöm inte bort att dricka, påminner Joel Pettersson innan plutonen fortsätter till nästa lektion.

Lite längre bort övar en annan pluton. Hejaropen ekar mellan träden när de olika grupperna tävlar mot varandra. Övningen går ut på att lära sig släpa en skadad kamrat i skydd. Först hjälps ungdomarna åt fyra och fyra att lyfta den skadade. Därefter gör man om övningen, men nu med två som lyfter och släpar.

120 deltagare

Det var i måndags som de ungefär 120 deltagarna i åldern 15 till 17 år ryckte in för årets sommarkurs. Kursen är en prova-på vecka för den som vill veta mer om Försvarsmakten.

Ungdomarna får lära sig grundläggande exercis, att gå i takt och stå i givakt, de har sjukvårdskunskap, de lär sig orientera med karta och kompass. De får också prova sina kunskaper praktiskt. En natt sover de i tält tillsammans och en natt tillbringas i enmanstält.

Men alla övningar är inte praktiska. En viktig del i kursen är att informera om vad Försvarsmakten är. Därför har man också haft information om yrken i Försvarsmakten, och även information om de frivilligorganisationer som finns, till exempel Flygvapenfrivilliga, Svenska brukshundklubben och Svenska lottakåren.

Veckan avslutas med en vandring. Sträckan ungdomarna ska gå är en och en halv mil. Längs vägen kommer det att finnas olika stationer där de får visa prov på vad de lärt sig under veckan. Det blir sjukvård vid en fingerad trafikolycka, där ungdomarna ska hjälpas åt att ta hand om skadade. De ska göra avståndsbedömning, att kunna uppskatta hur långt det är till en viss punkt, både med hjälp av karta och utan. På en station blir det minnestest, att gå en bana och sedan kunna komma ihåg vad som var ovanligt längs vägen. Och det kommer förstås att finnas vattenstationer så att deltagarna kan dricka och en station där de får lunch.

På lördag är det dags att åka hem igen, många med nya vänner för livet.