Flygbassäk förstärks i och med GMU-inryckning

I samma takt som flygvapnets basbataljoner tar form tillförs olika kategorier av soldater.I veckan öppnar F 17 grindarna för 47 nya soldaterna vars inryckning i huvudsak ska leda till att bland annat bemanna flygbassäkplutonerna.

Första timmarna in på sin GMU vid F 17 är Axel Ehrling, Sofia Lindström, Maria Hammargren och William Karlsson. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Plutonchefen, Mikael Andersson instruerar sina nyinryckta GMU-soldater.
Plutonchefen, Mikael Andersson instruerar sina nyinryckta GMU-soldater. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Plutonchefen, Mikael Andersson instruerar sina nyinryckta GMU-soldater. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten

Soldaterna som påbörjar sin grundläggande militärutbildning, GMU, är i åldrarna 19 till 30 och kommer i stort sett från hela landet, från Boden ner till Kallinge, och har själva valt att just rycka in på F 17.

William Karlsson från Stockholm, Maria Hammargren från Stockholm, Sofia Lindström från Katrineholm och Axel Ehrling från Stockholm har alla stora förväntningar på sin utbildning och eventuella anställning.

Alla är de överens om att de står inför en personlig utmaning där de kommer att testa sina gränser som förhoppningsvis leder till personlig utveckling. Men även insynen i den militära världen lockar.

William har funderat på ett antal olika yrken, tolk, röjdykare eller pilot.
– Men framför allt vill jag få erfarenhet av och insyn i det militära systemet så att jag vet vad jag ger mig in i inför en framtida anställning, säger William.

Deras mål med utbildningen är tydliga. Samtliga har de siktet inställt på en anställning i Försvarsmakten, oavsett om det är som röjdykare eller pilot. 

– En stor anledning till varför jag söker GMU är för att jag har ett intresse av Försvarsmakten och skulle vilja bli Gripen-pilot i framtiden, samtidigt är det en merit att ha genomfört GMU, säger Sofia.

För F 17 är det första gången F 17 svarar för en GMU-utbildning av det nya utbildningskonceptet vilket sporrat och inspirerat befälen.
Plutonchefen för 124:e GMU plutonen, Mikael Andersson har under en längre tid förberett utbildningen och ser fram emot att komma igång.

– Äntligen är det F 17:s tur att utbilda de välmotiverade rekryterna som i framtiden kan tänka sig att bli våra kollegor, säger Mikael

De nyinryckta har nu tolv intensiva veckors utbildning framför sig med stridsskjutningar, skyddsvaktsutbildning, exercis och allmänna militära kunskaper.

– Det som är bra med GMU konceptet är att utbildningen ser likadan ut oavsett vilket förband som utbildar soldaterna. På så vis försäkrar vi oss om att alla soldater får en bra och enhetlig grund att stå på inför kommande val av anställning inom Försvarsmakten, säger Mikael.

Ungdomarna har nu tolv veckor på sig att njuta av soldatlivets ljuva värld, boende på logement, fri mat och klädsel. För att därefter söka anställning vid Försvarsmakten.

Nästa inryckningsomgång vid F17 sker i månadsskiftet januari/ februari 2013.