Fältartister övade med Combat Camera på Revingehed

Ena dagen stridsmoment och folkrättsproblem under en patrullstig på Revingeheds övningsfält. Nästa kväll en stor konsert på Falsterbo kursgård i Höllviken med bland annat överbefälhavaren bland publiken. Så skiftande ser programmet ut för eleverna i fältartisternas och Combat Cameras sommarkurser.

Fältartisterna Elisabet Karlsson och Rebecca Mieselbach har gjort halt under gruppens patrullstig och gått ner i låga ställningar. I bakgrunden skymtar en Combat Camera-elev som ingår i gruppen och dokumenterar gruppens verksamhet i stillbild. Foto: Carl M Sjöstrand
Johannes Kotschy, fältartist och gruppchef under dagens övning, griper "den lokala bödeln" som misstänks för folkrättsbrott. Den senare spelas av Tomas Boström.
Johannes Kotschy, fältartist och gruppchef under dagens övning, griper "den lokala bödeln" som misstänks för folkrättsbrott. Den senare spelas av Tomas Boström. Foto: Carl M Sjöstrand
Instruktören Görgen Karlehav har samlat gruppen för orientering om kommande moment. Ett videoteam från Combat Camera-kursen dokumenterar hela övningen.
Instruktören Görgen Karlehav har samlat gruppen för orientering om kommande moment. Ett videoteam från Combat Camera-kursen dokumenterar hela övningen. Foto: Carl M Sjöstrand
Johannes Kotschy, fältartist och gruppchef under dagens övning, griper "den lokala bödeln" som misstänks för folkrättsbrott. Den senare spelas av Tomas Boström. Foto: Carl M Sjöstrand
Instruktören Görgen Karlehav har samlat gruppen för orientering om kommande moment. Ett videoteam från Combat Camera-kursen dokumenterar hela övningen. Foto: Carl M Sjöstrand

– Jag går ledarskapskursen och i dagens moment har vi blandade grupper ur fältartisternas fördjupningskurs, ledarskapskurs och ur Combat Camera-kursen, berättade gruppchefen Johannes Kotschy som om några veckor åker till Afghanistan med en trupp fältartister.

P 7 stödjer

Södra skånska regementet P 7 stödjer varje sommar ett antal kurser på Försvarsutbildarnas kursgård i Höllviken. Denna vecka genomfördes kurser med fyra olika inriktningar av Fältartistförbundet, en Public Affairs-kurs för blivande press- och informationsbefäl i internationell tjänst samt en kurs för blivande Combat Camera-personal (fältfotografer).

– Det nya upplägget med flera samordnade kurser under samma tidsperiod innebär att vi kan ge ett mer samlat och bättre stöd, konstaterade överste Michael Nilsson, regementschef för P 7.

"Sommarens roligaste vecka"

Sångerskan Elisabet Karlsson är en av de yngre medlemmarna i fältartistföreningen. Hon blev inspirerad av sin pojkvän, som deltog i Afghanistan-insatsen härom året och berättade för henne om hur positivt han upplevde ett besök av fältartister.

– Det var lite nervöst förra sommaren, när jag gick grundkursen, för jag visste verkligen ingenting om militär verksamhet. Sedan kunde jag konstatera att det blev sommarens roligaste vecka, berättar Elisabet som i år går fördjupningskursen.

– Jag ser fram emot att själv få åka iväg så småningom och glädja våra soldater, att få vara en del av personalvården i Försvarsmakten.

Läs mer om fältartisternas sommarkurs här.