"En sporre till att träna"

Springa i två dygn över fjäll, glaciärer och dalgångar med flera meter breda bäckar, det är verkligheten för deltagarna i vildmarksloppet Björkliden Arctic Mountain Marathon, BAMM. Tävlingen har dryga 300 deltagare och många deltagare representerar Försvarsmakten, från Artilleriregementet i norr till Marinbasen i söder.

Silvermedaljörerna i mix-klassen 50 kilometer kommer från Artilleriregementet, A 9 i Boden. Laget bestod av förste sergeant Gustav Andersson och fänrik Alicia Alkert som deltog för första gången. Efter elva timmar och 34 minuter passerade de målet i Björkliden.

– Det är mycket mer än en löptävling, så kan man summera BAMM, säger Gustav Andersson.

Utmaningen ligger inte bara i att orientera i väglös fjällterräng utan att ta sig fram på snabbast tid, där vikten på packningen, tältet, maten och uppladdningen inför tävlingen spelar in. Klasserna är uppdelade i 30, 50 eller 70 kilometer, fågelvägen.

– För mig handlar det om vilka som tränat rätt inför tävlingen och valt rätt utrustning, så för mig är utgången på tävlingen den här gången ett bevis på rätt träning och rätt prylar, säger Alicia Alkert.

Alicia berättar om den psykiska utmaningen när man ser toppen på fjället och kommer dit för att upptäcka att det finns en platå till och en till, och sedan lägga på hur fysiskt jobbigt det är att springa uppför i kraftig lutning på ojämnt underlag, ibland halkig snö. Belöningarna är dock flera efter resans gång.

– Vi kom fort i mål under dag ett och kunde ligga i nattlägret och se hur de andra började komma in och var tvungna att passera ett vattendrag innan de var framme i lägret, det var en häftig känsla, berättar Alicia.

Fyra lag med representanter från A 9...

Från A 9 i norr fanns det deltagare i totalt fyra olika lag under årets BAMM. Tre lag tävlade för Försvarsmakten och en officer tävlade civilt i ett mixlag med sin syster. Mixlagen på andra, tredje och nionde plats, samt ett herrlag tillsammans med I 19 också i 50 kilometers klassen. Det andra mixlaget 50 kilometer, från A 9, som tävlade för Försvarsmakten kom på en niondeplats, trots att Anna Lind fallit och skadat knät som sedan fick sys väl på plats i nattlägret. Att fortsätta var en självklarhet och att hon och Henrik Johansson skulle i mål var en självklar sanning.

– Jag hade bara sprungit i två timmar när jag ramlade och skadade mig på en sten, men det kom direkt andra deltagare och hjälpte mig och Henrik att tejpa ihop knät, det är en av styrkorna i den här tävlingen alla hjälps åt, det är en grundregel på fjället, behöver en person hjälp så stannar man, berättar Anna Lind. 

Hon anmälde sig till BAMM för att det är en motivator att träna riktigt hårt, lagkamraten Henrik Johansson håller med.

– Under tävlingen springer man hela tiden, det är inte en minut vila, vilket kräver förberedelser, inte bara i antalet mil man tränat utan även backträningen är viktig, säger Henrik.

Johansson och Lind kan även de tänka sig att delta fler gånger i denna extrema fjällorientering som ger en stor anledning att motivera sig att träna det lilla extra.

...och två från Marinbasen

Från Marinbasen i söder kom fyra killar för att också de utmana sig själva i en miljö långt från den de normalt verkar i. Marinbasens lag deltog i 50-klassen, vilket innebar fem mil på kartan men som i verkligheten var 38 km dag ett och 32 km dag två. Den sammanlagda stigningen under tävlingen var 4200 höjdmeter.­

– Tävlingen liknar mycket av det vi inom Försvarsmakten förväntas klara av, säger Mattias Larsson som tillsammans med Johan Gallenmüller tävlade i lag 1 från Marinbasen.

– Det varierande bergslandskapet är nog det som är svårast att förbereda sig för, en liten miss i orienteringen här kan betyda timmars kämpande, säger Per Schjölin som tillsammans med Fredrik Johansson kämpade i lag 2 från Marinbasen.