Dykningen på ammunitionslådorna har börjat

”Klar före dyk, tryck ett åtta noll, maxdykdjup fem meter, max expositions tid 60 minuter, allt väl” informationen rabblas upp av röjdykaren innan han får klartecken av dykledaren att dyka i vattnet. Platsen är en av Sveriges mest förorenade sjöar, Ala Lombolo i Kiruna. 173 stycken trälådor med 17288 luftvärnsgranater ligger på botten som ska lokaliseras och oskadliggöras.

Klar för dyk. Kristian Lundmark visste redan att han ville bli röjdykare innan han mönstrade inför värnplikten. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Släpsonarer och markradar i all ära men det är fortfarande människan som är det bästa redskapet när man ska oskadliggöra ammunition.
Släpsonarer och markradar i all ära men det är fortfarande människan som är det bästa redskapet när man ska oskadliggöra ammunition. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Kiteboard, vindsurfing, och segling är några av Kristians fritidssysslor. Det har alltid funnits ett intresse för sjön, intresset mättas enkelt som sjöman i flottan.
Kiteboard, vindsurfing, och segling är några av Kristians fritidssysslor. Det har alltid funnits ett intresse för sjön, intresset mättas enkelt som sjöman i flottan. Foto: Magnus Jirlind/ Försvarsmakten
Innan dykarna kliver upp i båten så bogseras de bort en bit så att eventuellt slam från botten lossnar från utrustningen och dräkten.  Direkt när dykarna kommit upp så hälls färskvatten över dem.
Innan dykarna kliver upp i båten så bogseras de bort en bit så att eventuellt slam från botten lossnar från utrustningen och dräkten. Direkt när dykarna kommit upp så hälls färskvatten över dem. Foto: Magnus Jirlind/ Försvarsmakten
Släpsonarer och markradar i all ära men det är fortfarande människan som är det bästa redskapet när man ska oskadliggöra ammunition. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Kiteboard, vindsurfing, och segling är några av Kristians fritidssysslor. Det har alltid funnits ett intresse för sjön, intresset mättas enkelt som sjöman i flottan. Foto: Magnus Jirlind/ Försvarsmakten
Innan dykarna kliver upp i båten så bogseras de bort en bit så att eventuellt slam från botten lossnar från utrustningen och dräkten. Direkt när dykarna kommit upp så hälls färskvatten över dem. Foto: Magnus Jirlind/ Försvarsmakten

Röjdykardivisionens ASU grupp, area search unit, är på plats. De ska undersöka botten och samla in så mycket information som möjligt för att underlätta kommande års arbete. Till sin hjälp har man släpsonarer, markradar och röjdykare. En av röjdykarna är Kristian Lundmark. 

– Arbetet i Ala Lombolo är svårt med tanke på att sjön är så förorenad. Sjön känns som bottenlös när man är nere och söker. Man förstår verkligen att det finns ett behov av sanering, säger Kristian.

Sikten är lika med noll och ammunitionslådorna ligger 30 till 40 centimeter ner i bottensedimentet så det är inga lätta förhållanden att jobbar i.

– Det inte direkt ett semesterdyk vid ett korallrev som vi genomför men det känns bra att göra en insats för samhället. Det är väl tur att man inte är mörkrädd, säger Kristian och skrattar.

Ammunitionen är inte farlig där den ligger just nu. Det är först när man börjar hantera den eller tar upp den i luften som det finns risk för explosion.

– Jag är medveten om riskerna, de ingår i jobbet som röjdykare, säger Kristian.

Personalen som jobbar på röjdykardivisionen vet hur man ska hantera ammunition i lägen som detta. Varje år så genomför cirka fyra planerade uppdrag där röjdykardivisionen lokaliserar och oskadliggör ammunition. Föroreningarna är de som kanske utgör det största hotet för röjdykarna.

– Det är bottensedimentet som dras upp när vi dyker som är farligt för oss. Vi har vidtagit åtgärder för att minska riskerna och sanerar oss själva efter varje dyk med färskvatten, säger Kristian.

Kristian har jobbat på röjdykardivisionen sen 2011. Han genomförde värnplikten 2008 och när Försvarsmakten började anställa soldater och sjömän så kontaktades Kristian. Kontakten ledde till en anställning och det har inte Kristian ångrat.

– Åka rib, dyka och spränga saker är ett bra recept på ett riktigt roligt jobb, säger Kristian.

Röjdykarna kommer att dyka cirka två timmar per dag och det innebär långa dagar. Röjdykardivisionen kommer göra sitt yttersta för att tidsplanen ska hålla. Insatsen planeras vara klar sista december 2014 så att saneringsarbetet kan börja