Alla på plats

Efter helgen har alla övningsdeltagare, med flygplan och all materiel, kommit på plats på Vidselbasen.

Svenska gripenplan taxar förbi Brittiska Tornados på Vidselbasen. Foto: Kent Löving
– Det är vackert här och vi har fått ett fantastiskt mottagande, säger squadron leader Dampster framför en Tornado.
– Det är vackert här och vi har fått ett fantastiskt mottagande, säger squadron leader Dampster framför en Tornado. Foto: Kent Löving
– Det är vackert här och vi har fått ett fantastiskt mottagande, säger squadron leader Dampster framför en Tornado. Foto: Kent Löving

Det är mycket som skall fraktas och sättas upp för att allt skall fungera på ett säkert sätt.

På basen delar engelsmän, danskar och svenskar på utrymmet och under måndagen kom flygningen igång med så kallad ”familization flight” vilket innebär att flygpass genomförs i övningsområdet med fokus på procedurer för in- och utflygning till basen. Det är en del obekanta vyer som uppenbarar sig för piloterna, till exempel fjäll och vidsträckta glest befolkade trakter som kan vara hänförande även för en van pilot.

För att ta emot flygplanen skickades markpersonalen först till Vidselbasen.

– Vi ombaserade i fredags med våra åtta gripenplan samt ett Herculesplan för transport av materiel och personal som kommer från Blekinge flygflottilj, F 17 Ronneby, berättar divisionschefen för 172:a stridsflygdivisionen, överstelöjtnant Andreas Dahlberg.

Totalt deltar 65 flygplan i denna övning, varav 54 kommer att vara i luften samtidigt, med deltagare från USA, Storbritannien, Schweiz, Danmark, Finland, och så Sverige förstås.

På Vidselbasen kommer det att vara cirka 365 personer som övas i någon form. Från Vidselbasen flyger Storbritannien, Danmark och Sverige.

– Det är det största övningsområde som vi övat i någonsin och detta tillsammans med att vi startar från fyra baser samtidigt, något som vi aldrig övar, gör att det är mycket bra förutsättningar för att bli en bra övning, säger squadron leader Dampster från flygbasen Lossiemouth i Storbritannien.