Semester – Nej tack!

Mitt i juli är det kanske hängmattan eller stranden som lockar de flesta. Några som inte håller med om det är de som just nu deltar i frivilliga försvarsorganisationernas utbildningar på Södra skånska regementet P 7. Under onsdagen fick de besök av rikslottachefen Anette Rihagen, riksdagsledamoten Anders Hansson samt Stefan Hallén och Lars Hammarlund från Högkvarterets produktionsstab.

CBRN och sjukvårsmoment genomförs av frivilliga under grundläggande soldatutbildning (GU-F). Foto: Niklas Rehnman /Försvarsmakten
Stefan Hallén från HKV PROD, riksdagsledamoten Anders Hansson och Lars Hammarlund från HKV PROD samt Rikslottachefen Anette Rihagen besöker Lottakårens Rookie-kursen på P 7.
Stefan Hallén från HKV PROD, riksdagsledamoten Anders Hansson och Lars Hammarlund från HKV PROD samt Rikslottachefen Anette Rihagen besöker Lottakårens Rookie-kursen på P 7. Foto: Niklas Rehnman /Försvarsmakten
Slutövning inom ledningsstöd med stabstjänst och expeditionstjänst.
Slutövning inom ledningsstöd med stabstjänst och expeditionstjänst. Foto: Niklas Rehnman /Försvarsmakten
Stefan Hallén från HKV PROD, riksdagsledamoten Anders Hansson och Lars Hammarlund från HKV PROD samt Rikslottachefen Anette Rihagen besöker Lottakårens Rookie-kursen på P 7. Foto: Niklas Rehnman /Försvarsmakten
Slutövning inom ledningsstöd med stabstjänst och expeditionstjänst. Foto: Niklas Rehnman /Försvarsmakten

Deltagarna på Lottakårens Rookie-kurs marscherar över kaserngården och sjunger en egenkomponerad marschsång. Under åtta dagar har de förutom att marschera hunnit med att pröva på skjutning, öva sjukvårds- och sambandstjänst, få kännedom om Försvarsmaktens värdegrund och uppgifter samt bo både i tält och knäppetält.
–Varför har ni valt att gå den här Rookie-kursen? frågar riksdagsledamoten Anders Hansson.
–Intressant, utmanande och en rolig upplevelse! blir svaren.
Lisa Krus praktiserar som instruktör under utbildningen och har varit aktiv inom Svenska Lottakåren sedan 2009. Dessutom har hon gjort GMU på Försvarsmedicincentrum (FörMedC) och planen är att börja jobba på P4.
– Jag älskar lottaverksamheten och kommer inte släppa det även om jag börjar jobba som soldat, säger hon.

Frivilligorganisationernas engagemang viktigt för Försvarsmakten

– Svenska Lottakåren och hela frivilligrörelsen har en viktig betydelse för folkförankringen och det är roligt att se ett sådant genuint intresse, säger Stefan Hallén som är chef på PROD FRIV.
– Jag vill se hur deltagarna trivs, hur utbildningen bedrivs och om den motsvarar deltagarnas förväntningar, säger rikslottachefen Anette Rihagen. Jag tror att Svenska Lottakåren kan hjälpa Försvarsmakten att få in fler kvinnor vilket behövs, fortsätter hon.

Parallellt med Rookie-kursen pågår en två veckor lång grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F). När delegationen kommer på besök övas CBRN och sjukvårdstjänst. Gaslarmet går och det gäller för deltagarna att snabbt sätta på sig skyddsmasken och börja omhänderta den skadade övningsdockan. På nästa station handlar det om att sätta ihop en bår med förbundna ögon, vilket visar sig vara svårt men utvecklande för gruppens samarbete. Deltagarna på GU-F:en är mellan 18 och 52 år och de kommer från olika frivilligorganisationer såsom Svenska Lottakåren, Försvarsmaktens motorcykelklubb (FMCK) och Svenska Brukshundsklubben.

En tredje kurs vid skolan är utbildningen i Ledningsstöd som vid besöket genomför sin tillämpningsövning. Under övningen pågår ett scenario och deltagarna får praktisera sina kunskaper inom bland annat stabstjänst och expeditionstjänst och övningen ger förståelse i rollen som stabsassistent och stabsgruppchef.