Nya svenska och thailändska Gripenpiloter

I slutet på förra veckan tog tolv elever examen som nya gripenpiloter. Åtta av dem var svenska, fyra var thailändare. De nya gripenpiloterna uppmärksammades på plats av flygvapeninspektör Micael Bydén vilket var symboliskt eftersom han som flygtaktisk chef i praktiken nu tar över ansvaret för de svenska piloterna.

Den 13:e juni flög de thailändska piloterna för första gången utan instruktör. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Torsdag examen, lördag hemresa till Thailand, måndag gripenpiloter i Thailändska Flygvapnet. Flygvapeninspektör Micael Bydén uppskattade att själv kunna delta vid examen.
Torsdag examen, lördag hemresa till Thailand, måndag gripenpiloter i Thailändska Flygvapnet. Flygvapeninspektör Micael Bydén uppskattade att själv kunna delta vid examen. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Torsdag examen, lördag hemresa till Thailand, måndag gripenpiloter i Thailändska Flygvapnet. Flygvapeninspektör Micael Bydén uppskattade att själv kunna delta vid examen. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

De thailändska piloterna flög på lördagen hem till Surat Thani där de kommer att flyg Gripen tillsammans med de thailändska piloter som tidigare utbildats på F 7.

De åtta svenska piloterna har utbildats på 2:a utbildningsdivisionen under ett år. Efter flygskolan i Malmen genomförs en CT (conversion training) som i grunden innebär att eleven får lära sig flyga flygplanet. Detta skede pågår i cirka fem månader. Resterande tid av utbildningen genomförs som CRT (combat readiness training). I detta skede lär sig eleven att använda flygplanet taktiskt, det vill säga taktisk användning av radar, vapen och att flyga på ett sätt som innebär taktiskt anfall eller skydd från fientligt flyg- och markhot.

De åtta piloterna åker nu till sitt hemmaförband, fyra till F 17 och fyra till F 21.

Gripenpilot på elva veckor

De fyra thailändska piloterna utbildades på 1:a utbildningsdivisionen och hade en kortare utbildning på elva veckor. Beroende på hur önskemålet från den thailändska ledningen ser ut blir utbildningen olika lång. Den första omgången thailändska piloter som utbildades på flygenheten var på F 7 i ungefär ett år. Då såg utbildningen på många sätt likadan ut som för de svenska piloterna. Men en skillnad är att de thailändska piloterna redan är erfarna piloter med många flygtimmar på F-5 eller F-16. Dessutom kommer de att följa den taktik som det thailändska flygvapnet använder, någonting vi inte kan utbilda på. De fyra piloter som nu var på F 7 genomförde alltså bara en conversion training. Resterande utbildning kommer de få på plats i Thailand.

Med anledning av att flygvapeninspektör Micael Bydén var på F 7 förra veckan kunde han uppmärksamma och dela ut diplom till de tolv nya gripenpiloterna. Detta uppskattades av både honom själv, eleverna och de instruktörer som under utbildningen ansvarat för att få eleverna att kunna ta steget från epitetet ”elev” till ”gripenpilot”.

Läs flygvapensipektör Micael Bydéns inlägg om examen i Flygvapenbloggen