Kadetter från P 7 blir reservspecialistofficerare

Under sommaren pågår en utbildning i Halmstad där tidigare värnpliktiga kompanibefäl, KB, eller plutonsbefäl, PB, har möjlighet att utbilda sig till reservspecialistofficerare. Utbildningen är en komprimerad specialistofficersutbildning och omfattar åtta veckor under sommaren samt åtta veckor under nästa sommar. Därefter väntar tjänstgöring på P 7.

Kadetterna Joel och Karl utvärderar genomförandet. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Genomgång av ladda och patron ur ledd av kadetten Joel Månsson.
Genomgång av ladda och patron ur ledd av kadetten Joel Månsson. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Kadetterna siktar på tjänstgöring som tidvis tjänstgörande specialistofficerare.
Kadetterna siktar på tjänstgöring som tidvis tjänstgörande specialistofficerare. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Genomgång av ladda och patron ur ledd av kadetten Joel Månsson. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Kadetterna siktar på tjänstgöring som tidvis tjänstgörande specialistofficerare. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten

– Vi utbildar 22 kadetter från P 7, P 4, Lv 6, Ing 2 och A 9, säger Arne Svensson som är ställföreträdande plutonchef. De flesta är högskolestudenter men några är kontinuerligt tjänstgörande gruppchefer och soldater eller har civila arbeten. Det är en bra blandning av olika individer och erfarenheter. Förkunskaperna är varierade men överlag mycket höga, menar Arne.  

På utbildningen deltar två kadetter från P 7. Joel Månsson genomförde värnplikten 2008 på P 7 och har sedan tjänstgjort som vagnchef på stridsfordon 90. Karl Gottfridsson genomförde värnplikten 2005/2006 som vagnchef på Trängregementet och läser nu juridik i Lund. Där emellan har han tjänstgjort i Afghanistan två gånger. Båda är hittills mycket nöjda med utbildningen.
– Det är bra att man tar tillvara kompetensen hos de som genomförde värnplikten som KB eller PB, säger Joel. Alla är motiverade vilket gör att övningarna blir mycket bra, fortsätter han.
– Hittills har vi utbildningen innehållit bland annat folkrätt, ledarskap, självkännedom och pedagogik, säger Karl. Utbildningen blir bra eftersom alla här verkligen vill att den ska bli bra.

Den är dock mycket grundläggande än så länge men under nästa sommar väntar utbildning inom det specifika kunskapsområdet på förbandet, fortsätter han.

När P 7 besöker kadetterna så pågår skjutning på skjutbanan för halva plutonen medan den andra halvan övar på att hålla enklare utbildningar och genomgångar. Det är intressant och lärorikt att hålla i utbildningar själv, säger Joel som höll en gedigen genomgång av ladda och patron ur. 

– Det ska bli intressant att se ytterligare ett specialistofficersprojekt sjösättas och utbildningen verkar bra. Det är bra att det utbildas specialistofficerare för tidvis tjänstgöring som kan bidra med både militära och civila kompetenser, säger de representanter från 711. kompaniet som besökte utbildningen i Halmstad.
 
Kadetterna har också hunnit bekanta sig med sommarstaden Halmstad och trivs bra med att spendera sommaren i gröna kläder.

– Vi ser redan fram emot nästa sommar!, säger Karl innan det är dags för nästa pass på skjutbanan.