Försvarsmakten mitt i världstävling

Halmstads garnison är platsen för årets upplaga av världens största orienteringstävling – O-ringen. Försvarsmakten är väl synlig under evenemanget och erbjuder många möjligheter för deltagarna att testa sig själva, men också ta del av information om arbete och utbildning i Försvarsmakten.

Sammanlagt 42 länder har deltagare i O-ringen, världens största orienteringstävling med cirka 20 000 deltagare. Foto: Selma Sedelius/ Försvarsmakten
En sammanbiten tjej testar räckhäng vid Försvarsmaktens eventcontainer på O-ringentorget.
En sammanbiten tjej testar räckhäng vid Försvarsmaktens eventcontainer på O-ringentorget. Foto: Selma Sedelius/ Försvarsmakten
Alexander Andersson, soldat vid 1:a tekniska bataljon, visar hur man skjuter med simulator.
Alexander Andersson, soldat vid 1:a tekniska bataljon, visar hur man skjuter med simulator. Foto: Selma Sedelius/ Försvarsmakten
En sammanbiten tjej testar räckhäng vid Försvarsmaktens eventcontainer på O-ringentorget. Foto: Selma Sedelius/ Försvarsmakten
Alexander Andersson, soldat vid 1:a tekniska bataljon, visar hur man skjuter med simulator. Foto: Selma Sedelius/ Försvarsmakten

– Detta är ett utmärkt tillfälle att visa Försvarsmakten, säger garnisonschef Stefan Jönsson.
Genom samarbetet mellan Försvarsmakten och O-ringen har en stor del av garnisonens områden öppnats för tävlingen. Mitt i O-ringentorget, där man annars mest ser radarstationer och terrängfordon, finns nu tävlingens marknads- och ceremoniplats. Bland de vita tälten vajar två Försvarsmaktsflaggor från toppen av en container. Här ringlar köer av folk som vill testa räckhäng och simulatorgevär.

– Kom igen då! Lite till, lite till! peppar Lena Bergman-Strutz från Försvarsmakten dem som drar sig upp för att få hakan över räckhängstången och hänga kvar där så länge det bara går. Målet är att slå dagens rekord hittills: 1:59 för killar och 1:34 för tjejer. Innan dagen är slut är nytt rekord för killar 2:05 medan tjejrekordet står sig dagen ut, och fina priser delas ut till rekordinnehavarna. På plats finns också yrkesinformatörer från Försvarsmakten, som kan berätta mer om att arbeta och utbilda sig i Försvarsmakten.

– De som deltar i O-ringen är vältränade och uthålliga, bra egenskaper hos den som vill söka utbildning och arbete som soldat eller officer i Försvarsmakten, säger Kristoffer Eriksson, rekryteringsofficer vid Lv 6. För den som gillar fysisk träning är Försvarsmakten en bra arbetsplats – här är träningen en del av jobbet.

Själva avslutningsetappen, den femte och sista tävlingsdagen, kallas Försvarsmaktsetappen, och går på Nyårsåsens övnings- och skjutfält. Den dagen kommer också Försvarsmakten att visa upp sig lite extra på själva tävlingsarenan, och det är garnisonschefen som inviger dagen och delar ut priser under avslutningsceremonin. Bland annat delar Försvarsmakten ut ett pris till bästa 18-åring i herr- och damklassen.

Uppemot 20 000 personer beräknas delta i O-ringen under veckan, män och kvinnor i alla åldrar, från Sverige och 41 andra länder. Många av dem bor i husvagnar eller tält som ställts upp på flottiljområdets gräsplaner, på övningsfältet, hinderbanan och andra öppna ytor inom garnisonens område. Vissa områden i garnisonen är dock fortfarande avspärrade och stängda, och garnisonen har stärkt bevakningen av sina egna områden under O-ringenveckan. Försvarsmaktens förband och skolor i Halmstad: Lv 6, Försvarsmaktens tekniska skola och Militärhögskolan, har avsiktligt planerat sin verksamhet för att så lite som möjligt ska hända under O-ringenperioden.

– Vi är mycket tacksamma för det stöd vi fått av Försvarsmakten och Fortifikationsverket, som upplåtit området åt oss, säger O-ringens generalsekreterare Roger Djupsjö.