Ett angeläget samarbete

Samverkan länder emellan är ofta nyckelordet till framgång under internationella insatser. Motståndaren i Afghanistan använder sig ofta av såkallade IED:er, improviserade sprängladdningar. Amerikanska 841st Engineer Battalion har stora resurser för att röja vägar.

Kapten Magnus Grönwall och Löjtnant Chester Smith, US Army ser fram emot ett nära samarbete med att hålla vägarna öppna i det svenska operationsområdet Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Det amerikanska ingenjörsfordonet Bufallo ger ett mycket gott skydd när man ska genomföra röjning av improviserade sprängladdningar och minor.
Det amerikanska ingenjörsfordonet Bufallo ger ett mycket gott skydd när man ska genomföra röjning av improviserade sprängladdningar och minor. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
841st Engineer Battalion är normalt stationerade i Florida men tjänstgör sedan i mars i Afghanistan. Bataljonen ska vara i landet under ett år.
841st Engineer Battalion är normalt stationerade i Florida men tjänstgör sedan i mars i Afghanistan. Bataljonen ska vara i landet under ett år. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Det amerikanska ingenjörsfordonet Bufallo ger ett mycket gott skydd när man ska genomföra röjning av improviserade sprängladdningar och minor. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
841st Engineer Battalion är normalt stationerade i Florida men tjänstgör sedan i mars i Afghanistan. Bataljonen ska vara i landet under ett år. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten

– Vi är en ingenjörbataljon från Florida som varit i norra Afghanistan sedan i mars. Våra främsta uppgifter är att röja vägarna från mineringar samt att hjälpa afghanerna med att bygga broar och annan infrastruktur, säger löjtnant Chester Smith, US Army.

Camp Didahdi är stor, mycket stor, särskilt om man jämför med de camper som svenskarna har i Afghanistan. Den ligger i utkanten av Mazar-e-Sharif. Olika typer av ingenjörsfordon står i långa rader längs den grusväg som utgör huvudstråket på basen. Vi går sträckan bort mot den uppställningsplats där minröjarteamets stora Buffalo står, ett fordon som kan liknas med ett rymdskepp på hjul. Det finns bara en väg in, en stor trappstegslucka i som fälls ned längst bak.

– Vi använder Buffalon när vi åker på rapporterat osäkra vägar. Det ska mycket sprängmedel till för att påverka fordonet, och om så sker skadas ofta bara något av de yttre delarna. Underdelen är dessutom V-formad så sprängkraften flyttar sig sidledes och leds bort från fordonet. Med en kran kan vi lyfta bort farliga objekt. Vi har också galler på sidorna som motverkar raketgevär, säger löjtnant Chester Smith.
 
Solen steker. Bakom ett stängsel står en amerikansk pluton samlad runt sin chef som den här dagen tycks förmedla allt annat än vänliga ord. Ovan ifrån hörs ljudet från en helikopter som går i skytteltrafik med ett fullastat lastnät under sig. Intrycken är inte långt ifrån vad man kan se på en amerikansk krigsfilm.

Kapten Magnus Grönvall från I 19 jobbar som operationsofficer i svenska Afghanistanstyrkan och har bland annat till uppgift att koordinera de resurser som finns tillgängliga i svenskarnas operationsområde.

– Det amerikanska minröjningsteamet och vi är mycket angelägna om att ha ett nära samarbete, de har stora resurser. Möjligheten att kunna hålla vägarna öppna är av största vikt här nere, både rent militärt och för civilsamhället. Idag har vi svenskar åkt hit för att lära känna våra amerikanska motsvarigheter, personliga kontakter är viktiga även när det kommer till militär verksamhet, avslutar Magnus Grönvall.