Världsmästerskap i marin femkamp

Under drygt ett år har förberedelserna för det kommande världsmästerskapet i marin femkamp pågått. Tävlingen arrangeras av Amfibieregementet och pågår mellan den 21-24 augusti.

Parallellt med förbandsutbildningar, övningar och annan verksamhet har en projektgrupp om cirka 10 personer aktivt arbetat med förberedelserna inför det kommande mästerskapet.

– Det är ett ganska omfattande arbete att planera och genomföra ett stort mästerskap. Framförallt är det en logistisk övning där allt ifrån transporter, mat, boende och inte minst tävlingsbanorna skall fungera.  Vi fick en hel del bra erfarenheter från det nordiska mästerskapet i Marin femkamp som regementet ansvarade för förra året, sa kapten Peter Cullemark,tävlingsansvarig under mästerskapet

Komplex och varierande träningsform


Marin femkamp har en lång historia, den har sitt ursprung i den Italienska marinen som redan 1949 införde olika typer av övningsmoment för att deras attackdykare skulle tränas i att fungera så optimalt som möjligt i den marina miljön. Träningsformen utvecklades och spred sig vidare till andra förband och ledde så småningom till tävlingsformen. Till en början var tävlingarna enbart öppen för militär personal, men alla som idag har någon form av militär anknytning får numera träna och tävla i marin femkamp.

– Marin femkamp är en oerhört komplex och varierande träningsform. Då den är så mångsidig passar den perfekt för en soldat eller officer i amfibieförbandet. Inom amfibiesystemet behöver du vara allsidigt tränad vilket jag tycker att den marina femkampen ger. Du tränar både kondition, styrka, uthållighet och smidighet som man har direkt nytta av i det dagliga arbetet, sa Peter

Inne på slutfasen


Det är inte många veckor kvar till världsmästerskapet, det mesta är klart men det återstår ungefär 7000 detaljer till, som Peter uttryckte sig.  Projektgruppen som från början var relativt liten har under de senaste veckorna utökats något. Ett evenemang som världsmästerskap involverar hela förbandet.
Under själva tävlingsdagarna åtgår det mellan 40-50 personer som aktivt jobbar under tävlingsmomenten. Det är 11 deltagande nationer med ungefär 75 tävlande. Många nationer pratar dålig engelska vilket också har gjort att anställda med särskilda språkkunskaper såsom till exempel portugisiska har engagerats, allt för att få deltagarna att känna sig välkomna. 

– Det känns bra inför tävlingen. Nu håller vi på att finslipa detaljer, förbättrar tävlingsbanor och annat. Sedan förra tävlingen har vi till exempel fått en helt ny sjömanskapsbana. Vi har sett över alla bansträckningar så att de är rättvisa för alla. Nu är det bara att hoppas på bra tävlingsväder, sa Peter

Det återstår några detaljer, men Peter verkade lugn inför det kommande mästerskapet. Vad trodde han då om svenska medaljchanser?

– Sverige har två starka lag, ett manligt och kvinnligt. Det visade sig inte minst under det senaste världsmästerskapet förra året i Brasilien där tjejerna vann lagdelen. Det var också många fina enskilda prestationer, så jag tror på bra resultat för de svenska killarna och tjejerna. Jag hoppas också att så många som möjligt kommer hit till Amf 1 och Berga för att på plats följa tävlingarna. Det är en oerhört spännande och rolig sport som man måste uppleva på plats för att uppskatta, sa Peter