”Vårdkedjan fungerar bra här nere”

Det var inte fråga om en stor skada då Peter Lövgren klämde fingret i takluckan den där dagen. Men allvarlig nog för att läkaren på Forward Resusciation Team skulle fatta beslut om att skicka in honom i Isafs vårdkedja.

Peter kom iväg snabbt till sjukhuset på den tyska campen Marmal med hjälp av en amerikansk Black Hawk-helikopter. Foto: Frans Perris/Försvarsmakten
Peters skada efter att ambulanspersonalen bytt förbandet och tvättat såret.
Peters skada efter att ambulanspersonalen bytt förbandet och tvättat såret. Foto: Frans Perris/Försvarsmakten
Sjuksköterskan Carina Lidström, Peter Löfgren och läkaren Anders Olsson ser över skadan en sista gång.
Sjuksköterskan Carina Lidström, Peter Löfgren och läkaren Anders Olsson ser över skadan en sista gång. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Peters skada efter att ambulanspersonalen bytt förbandet och tvättat såret. Foto: Frans Perris/Försvarsmakten
Sjuksköterskan Carina Lidström, Peter Löfgren och läkaren Anders Olsson ser över skadan en sista gång. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten

Det var under en gemensam operation med de afghanska säkerhetsstyrkorna i Sholgaradalen, ett område söder om Mazar-e-Sharif som händelsen inträffade. 

– Samtidigt som jag öppnade en lucka i taket på vårt stridsfordon 90 så råkade vagnschefen hoppa på den utifrån. Tyvärr kom jag emellan med pekfingret. Det gjorde väldigt ont, säger skyttesoldaten Peter Löfgren.

Peters skyttegrupp agerade direkt, ett första omhändertagande gjordes. Sedan kallade gruppchefen på Forward Resusciation Team, den taktiska ambulansen. Efter bara tio minuter var de på plats. Frans Perris är kirurg på teamet och berättar om förloppet.

– Jag insåg ganska snabbt att Peter behövde komma iväg till sjukhuset på Marmal. Risken var att han skulle kunna förlora vissa funktioner i fingret, känseln exempelvis. Vi rengjorde skadan noggrannare och bytte ut det första förband som Peter fick av sin skyttegrupp, säger läkaren Frans Perris.

Efter bara en kort stund kom den amerikanska sjukvårdhelikoptern. Efter sju minuter i luften landade Peter på den tyska basen Camp Marmal och fördes till sjukhuset.

– Läkaren och några sjuksköterskor kollade pulsen, blodtrycket och syresättningen på mig. Sedan opererade de mig och frilade ett par nerver som blivit klämda, säger Peter.

Nu har det gått en tid sedan klämningsolyckan. Peter Lövgren har gjort ett uppföljningsbesök på Camp Marmal.

– Läkaren var ungrare och ganska kärv och inte lika mjuk som läkare brukar vara hemma i Sverige. Men han är skicklig, säger Peter och ler.

I mellantid har den svenska vårdcentralen, Role One, på Camp Northern Lights följt upp Peters fall. Anders Olsson är läkare på samma enhet.

– Vi har lagt om såret och sett till så att allt är ok, fingret läker utmärkt. Vårdkedjan fungerar bra här nere, avslutar han.