Publik och flygplan från hela världen trotsade regn och rusk

Trots regn och en bitande kall vind besökte cirka 35 000 besökare Försvarsmaktens huvudflygdag på Malmen i Linköping i söndags. Besökarna fick inte bara ta del av en av norra Europas största flyguppvisningar, utan de fick också en inblick i Försvarsmaktens breda verksamhet då flera förband fanns representerade både i luften och på marken.

Försvarsmaktens huvudflygdag 3 juni Foto: Hans Björkman/Försvarsmakten

Försvarsmaktens huvudflygdag innebar finalen av Aerospace Forum som genomfördes mellan 31 maj - 3 juni. De fyra dagarna med flyget i fokus är ett återkommande evenemang som i år anordnades av Försvarsmakten, Linköpings kommun och försvars- och säkerhetsföretaget Saab. Evenemanget inleddes med två dagar med seminarier för inbjudna gäster från hela världen, och avslutades med två flygdagar, där lördagen var en vip-flygdag och söndagen Försvarsmaktens huvudflygdag och öppen för allmänheten.  

–  Jag tycker att Aerospace Forum blev väldigt lyckat och jag har i stort sett bara fått positiv feedback tillbaka efter evenemanget, säger Urban Wahlberg, projektledare Aerospace Forum.  

– Det strömmar in önskemål redan nu från deltagare som vill vara med nästa gång vi genomför detta. Om man ser till talarna så var det en väldigt hög nivå på dessa, mest intresse fick nog general Charles Bouchard från Kanada som berättade om sina erfarenheter från sin tid som chef för Nato-insatsen i Libyen. Sedan var det givetvis väldigt roligt att försvarsminister Karin Enström valde att besöka oss. Om man ser till Försvarsmaktens huvudflygdag så är jag jättenöjd att så många besökare valde att trotsa vädret och ta tillfället i akt att få sig en höjdarupplevelse, säger Urban Wahlberg.

Flygdagen bjöd publiken på en hisnande och spektakulär flyguppvisning från morgon till kväll, med och för deltagare från flera olika länder. Som om inte flyguppvisningen vore anledning nog till att besöka flygdagen är det 100 år sedan den första militära flygningen genomfördes i Sverige,  100 år sedan Carl Cederström den "flygande baronen" startade den första svenska flygskolan, och 75 år sedan försvars- och säkerhetsföretaget Saab bildades. Flera jubileum som uppmärksammades på olika sätt inte bara under flygdagen, utan under hela  Aerospace Forum.

Bland annat synliggjordes dessa historiska milstolpar under flyguppvisningen, som bestod av både moderna och historiska flygplan. En grupp med bland annat Tunnan, Lansen, Draken, Viggen och Gripen som flög i vacker formation, Försvarsmaktens samtliga helikoptersystem viade upp sina förmågor, den schweiziska uppvisningsgruppen med PC:7-flygplan och Breitling Wingwalkers som med sina tjejer fastspända på vingarna gjorde hisnande manövrar högt ovanför besökarnas huvuden. Utöver detta deltog bland annat Tummelisa, transportflygplanet TP 84 Hercules från F 7, JAS 39 Gripen från F 17 och en grupp med skolflygplanet SK 60 från Flygskolan. På marken genomfördes förevisningar och utställningar av bland annat Trängregementet som visade upp vattenreningsutrustning, P4 som hade med en stridsvagn 122 och två stridsfordon 90, Ing 2 som visade upp en ingengörsbandvagn och ammunitions- och minsökarhundar, Helikopterflottiljen som förevisade sina räddnings- och fälthållningsfordon och Hemvärnet som passade på att visa upp alltifrån båtar, till kockar, vapen och bandvagnar.

– Det var otroligt stort intresse även för markutställningen. Det var köer upp till en timme för att komma fram till stridsvagnar och fordon. Även hundarna och ingenjörsbandvagnen lockade stort intresse, säger Markus Claesson ansvarig för rekryteringsområdet under Aerospace Forum.