Nytt kroppsskydd

Den 12 juni överlämnade FMV ett nytt, modulärt kroppsskydd till Försvarsmakten. Kroppsskydd 12 som det heter, kan anpassas till gällande hot, uppgift, miljö och befattning. Afghanistanförbandet FS 24 blir det första förbandet som utrustas med det nya skyddet.

Det nya Kroppsskydd 12 kan anpassas till gällande hot, uppgift, miljö och befattning. Foto: Klas Åberg/FMV
Kroppskydd 12 består i grunden av två olika västar, en som går att använda dold under uniformsjackan.
Kroppskydd 12 består i grunden av två olika västar, en som går att använda dold under uniformsjackan. Foto: Klas Åberg/FMV
Skyddsvästen går också att komplettera med halsskydd, överarmsskydd och underlivsskydd.
Skyddsvästen går också att komplettera med halsskydd, överarmsskydd och underlivsskydd. Foto: Klas Åberg/FMV
Kroppskydd 12 består i grunden av två olika västar, en som går att använda dold under uniformsjackan. Foto: Klas Åberg/FMV
Skyddsvästen går också att komplettera med halsskydd, överarmsskydd och underlivsskydd. Foto: Klas Åberg/FMV

– Kroppsskydd 12 ger ett ökat skydd på flera områden. Det har bättre ergonomi och ger också bättre anpassningsmöjligheter än befintligt kroppsskydd. Dessutom kan det anpassas beroende på uppdrag, hur mycket utrustning man har och vilket fordon man färdas i, säger Magnus Hallberg på Markstridsskolan, som varit med och utvecklat och testat det nya systemet.

Kroppsskydd 12 består i grunden av två olika västar, en som går att använda dold under uniformsjackan och en för yttre användning med möjlighet att fästa annan utrustning, exempelvis fickor från det kommande stridsvästsystemet.

– Det finns två olika typer av plattor som man kan stoppa in i västen och som kan väljas beroende på hotbild. Det finns dessutom plattor på sidan vilket ger ökat skydd. Samtidigt ger det här kroppsskyddet bättre rörlighet. säger Magnus Hallberg.

Skyddsvästen går också att komplettera med halsskydd, överarmsskydd och underlivsskydd. Den kan även anpassas för en lättare konfiguration, till exempel vid en insats mot folkmassa, och ger då ett utökat skydd mot slag och stick för ben, armar och fötter.

– FS 24 som roterar till Afghanistan i höst blir det första förbandet inom Försvarsmakten som utrustas med Kroppsskydd 12. Markstridsskolan kommer att hålla utbildning med förbandet på Livgardet under vecka 37, säger Magnus Hallberg.

Kroppsskydd 12 (KRSK 12) är en del av PBSUS, personligt ballistiskt skyddsutrustningssystem. Där ingår också ett existerade ögonskyddssystem och den sista delen för ett fullständigt skydd är ett huvudskydd (hjälm) kombinerat med hörselskydd och kommunikation, vilket är under utveckling.