Ny försvarsminister på besök

Karin Enström, Moderaterna, är Sveriges nya försvarsminister. Nu gör hon sitt första besök vid de tre regementena ingående i Garnison nord, F 21 i Luleå, Norrbottens regemente och A 9 i Boden. Syftet är att ta del av verksamheten, träffa personal och soldater. Under samma tid besöks A 9 av artilleriinspektörer från tre nordiska länder.

Sveriges försvarsminister Karin Enström fick under sitt första besök som minister, prova, köra och avfyra den nya artilleripjäsen Archer. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Försvarsministern lägger blommor vid minnesstenen för veteraner i I 19:s regementspark.
Försvarsministern lägger blommor vid minnesstenen för veteraner i I 19:s regementspark. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Karin passade på att överlämna sin sköld till chefen för F 21, överste Fredrik Bergman.
Karin passade på att överlämna sin sköld till chefen för F 21, överste Fredrik Bergman. Foto: Johan Brolin/Försvarsmakten
1serg. Cecilia Joneby och fänrik Staffan Lövkvist passade på att prata med Enström under besöket på A 9.
1serg. Cecilia Joneby och fänrik Staffan Lövkvist passade på att prata med Enström under besöket på A 9. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Försvarsministern lägger blommor vid minnesstenen för veteraner i I 19:s regementspark. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Karin passade på att överlämna sin sköld till chefen för F 21, överste Fredrik Bergman. Foto: Johan Brolin/Försvarsmakten
1serg. Cecilia Joneby och fänrik Staffan Lövkvist passade på att prata med Enström under besöket på A 9. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten

– Det är viktigt för mig att komma ut i verksamheten. Jag har varit här tidigare men det är första gången i Boden och Luleå i min nya roll som försvarsminister. Det är också betydelsefullt för mig att få träffa personalen och se hur förbanden utvecklas. Och så vet jag att det finns ett väldigt gott samarbete här uppe, Garnison nord, och det vill jag titta närmare på, säger Karin Enström.

Efter flyg från huvudstaden och ett snabbstopp vid F 21, transporterades försvarsministern till I 19 i Boden.  Första punkten på programmet var att lägga blommor och hedra veteraner med en tyst minut vid den minnessten som är uppförd i I 19:s regementspark. Resten av kvällen fick chefer inom Garnison nord chans att presentera sig och sin verksamhet samt det nordiska samarbetet som pågår.

Dag två var vikt för att träffa anställda soldater och officerare för att försvarsministern skulle ha möjlighet att ta del av den dagliga verksamheten.
1serg. Cecilia Joneby och fänrik Staffan Lövkvist passade på att prata med Enström under besöket på A 9.
– Vi behöver få mer tid med våra soldater, vi längtar efter att få ha dem men de har stort uttag av andra obligatoriska utbildningar var ett budskap som Joneby framförde.
Lövkvist förklarade arbetssituationen på A 9, vi har en bra förbandsanda och alla möjligheter och förutsättningar att bedriva en givande verksamhet. Vår största utmaning framöver blir att bibehålla våra soldater, säger Lövkvist.

Försvarsministern fick även en genomgång av utvecklingen av den svenska vinterförmågan vid I 19. Under eftermiddagen och kvällen visade A 9 upp Archerspjäsen som hon tillsammans med Artilleriinspektörer från Norge, Finland och Danmark fick möjligheten att köra och skjuta.
- Jag är mycket imponerad både av artillerisystemet Archer men också hur långt det Nordiska samarbetet kommit och hur bra Garnison nord samverkar med övriga aktörer som kommuner och länsstyrelse, säger Karin Enström.

Slutligen gick resan tillbaka till Luleå där F 21:s del av programmet omfattade möte med personal och diskussioner om hur de upplever vardagen samt en föredragning om CBT, Cross Boarder Training som är en samarbetsform för flygvapnen i Finland, Norge och Sverige.
– Konceptet med CBT uppfattas som ett flaggskeppsprojekt. Jag brukar nämna detta i mina samtal med andra länder som ett bra exempel på samarbete och hur vi kan bli mer kostnadseffektiva genom att dela på kostnader vid samövningar sammanfattade försvarsministern föredragningen.