M som i medalj och midsommar

– Det är inget jag hunnit reflektera över faktiskt om jag ska vara ärlig men det är ju alltid roligt att få medalj, svarar Dennis Bergerstedt på frågan om hur det känns att bli medaljerad. Man bara jobbar på i sitt spår på dagarna och tiden bara flyger förbi så det känns bra att få ett tack i form av en medalj såhär i halvtid, fortsätter Dennis.

Traditionell midsommarbuffé med svensk sill och potatis. Det hölls tal, sjöngs och spelades hela kvällen. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Dagens formella del med medaljceremoni. Leonard och Dennis är 5:e respektive 6:e soldat i bakre ledet sett från vänster.
Dagens formella del med medaljceremoni. Leonard och Dennis är 5:e respektive 6:e soldat i bakre ledet sett från vänster. Foto: Martin Zander/Försvarsmakten
Nato-medaljen.
Nato-medaljen. Foto: Martin Zander/Försvarsmakten
Kosovostyrkan KS 25.
Kosovostyrkan KS 25. Foto: Martin Zander/Försvarsmakten
Dagens formella del med medaljceremoni. Leonard och Dennis är 5:e respektive 6:e soldat i bakre ledet sett från vänster. Foto: Martin Zander/Försvarsmakten
Nato-medaljen. Foto: Martin Zander/Försvarsmakten
Kosovostyrkan KS 25. Foto: Martin Zander/Försvarsmakten

Kosovostyrkan KS 25 har snart tagit sig igenom halva insatstiden på sju månader i Kosovo. På midsommaraftonen hade de 30 dagar som krävs för att få Natos Balkanmedalj passerat och överste Niclas Wetterberg tog tillfället i akt att samla kontingenten och dela ut medaljen.

Traditionellt svenskt midsommarfirande

Senare på kvällen så bjöds in till det midsommarfest på svenska National Support Element (NSE). Det restes en midsommarstång på baksidan av NSE:t  och det knöts midsommarkransar som damerna hade i sitt hår. En stor midsommarbuffé dukades upp som även andra nationaliteter var inbjudna att delta i. Bland besökarna kunde man bland annat se amerikaner, portugiser, danskar och finnar sitta till bords.
– Jag har ju bott i Sverige i 13 år nu och är väl bekant med svenskt midsommarfirande och allt vad det innebär sedan länge. Det känns ändå lite speciellt att vara här i mitt hemland och fira midsommar, säger KS 25:s militärtolk Leonard Rexhepi med ett skratt. Han är född och uppväxt i Kosovo men flyttade sedan till Sverige med sin familj. Det känns precis som hemma, i Sverige alltså, fortsätter han leende.

Dennis Bergerstedt säger att han trodde det skulle kännas lite konstigt att inte kunna vara hemma på midsommar men så blev det inte. Vädret i Kosovo har de senaste veckorna varit tryckande varmt och kvavt men under midsommaraftonen så kom den traditionella svenska sommaren på besök och bjöd på klassisk regnskur ackompanjerat av ett mycket vackert åskväder, något vi sällan får uppleva i norden. 

Kvällens formella del avslutades med ett gediget och mycket uppskattat melodikryss som samverkansteamet LMT C2 (Liaison Monitoring Team) hade skapat.