Laddade för uppgiften

Det ligger en lätt känsla av nervositet och laddning i luften. Fyrtio ungdomar mellan 15 och 18 år skall genomföra en näst intill kroppslig maxbelastning - springa två kilometer med full stridpackning. Det kallas fälttest och det är ett sätt att mäta en soldats fysiska styrka och kondition.

Strax dags för start. Två kilometer med full stridspackning. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Kurschefen Nicklas Hansson, A 9.
Kurschefen Nicklas Hansson, A 9. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Daniel Jarlstam värmer upp inför dagens fälttest.
Daniel Jarlstam värmer upp inför dagens fälttest. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Sara Jabbar till höger: Fokuserad blick vid dagens start.
Sara Jabbar till höger: Fokuserad blick vid dagens start. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Kurschefen Nicklas Hansson, A 9. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Daniel Jarlstam värmer upp inför dagens fälttest. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Sara Jabbar till höger: Fokuserad blick vid dagens start. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Just nu befinner sig 43 ungdomar på ett två veckor långt ungdomsläger i Bodens garnison.

Kurschefen Nicklas Hansson, A 9, berättar: Det har det varit ett stort intresse och vi har ungdomar från Skåne ända upp till Pajala. Första dagarna har varit grundläggande soldatutbildning vilket innebär: Klä sig rätt, gå och stå, strid, sjukvårdstjänst och prova på olika tester som inom Försvarsmakten. Under lägrets andra vecka genomförs en fjällvistelse i Kvikkjokksfjällen under tre dygn. Lägret avslutas sedan med vård och utvärdering.

Syftet är att ge deltagarna en inblick i Försvarsmaktens verksamhet och den försvarsanställdes arbetsliv och arbetsmiljö.  Det normala är ett sommar- och ett vinterläger vid Bodens garnison.

Daniel Jarlstam, Skåne är en av deltagarna:
Att springa fälttesten var jobbigare än vad jag trott. En tia på en tiogradig skala. Nu ser jag fram emot fjällresan och testa på vad vi lärt oss. I min kristallkula ser jag mig själv göra den grundläggande militära utbildningen, GMU, och sen får vi se var det bär.

Sara Jabbar, Skåne:
Jag gör det här för att testa mig själv och få prova på det militära livet samtidigt som jag är nyfiken. Om framtiden vet jag inget ännu.  Inför dagens fälttest kändes det lite tungt men det gick bra.