Kvartermästare och högskolestudent

Viktor Johnsson jobbar som kvartermästare på P 4 i Skövde och är en av de 20 medarbetare som under våren kombinerat arbetet med studier på högskolan i Skövde. Alldeles nyligen skrev han tentan på 7,5 poäng. Men hur fungerar det att kombinera arbete med studier och hur var kursen egentligen?

Viktor Johnsson Foto: Åse Björnberg/Högskolan i Skövde

– Jag har världens bästa jobb, brukar jag säga, berättar Viktor. Ena dagen sitter jag på mitt kontor, andra dagen är jag i skogen och utbildar eller truppför och tredje dagen sitter jag med min studiegrupp i biblioteket på högskolan och pluggar.

Den kurs som Viktor har läst under våren heter ”Ledarskap och organisation” 7, 5 poäng har gått helt på distans. Den innehåller såväl inslag av organisationsteori som kommunikation och genuslära. Viktor känner igen mycket av det han läser eftersom han tidigare läst liknande kurser. Men man kan säga att den här kursen ger en bra basplatta att stå på inom området ledarskap och organisation.
– Jag tycker att distansstudier är ett smakfullt sätt att studera på, berättar Viktor. Avgörande för hur du klarar dig på kursen är hur väl du lagt upp dina studier. I min studiegrupp som består av fyra personer så har vi valt att träffas en gång i veckan under fyra timmar och plugga ihop.

Vårens utbildning är ett pilotprojekt där Skaraborgs regemente och Högskolan i Skövde inom ramen för Försvarsmaktsråd Skaraborg samverkar inom området utbildning. Chefen på P 4, Ronald Månsson, tog beslutet att låta de som läste kursen använda fyra timmar av arbetstiden för studier i veckan.

– Jag ser att vi får ett mervärde till organisationen när våra medarbetare får en ökad kompetens, säger han.
Flera av Viktors arbetskamrater har blivit nyfikna på vad han läser och hur det fungerar att kombinera arbete och studier. Det är framförallt de arbetskamrater som redan jobbat några år som är intresserade av att studera.
 
Samarbetet mellan Högskolan i Skövde och Försvarsmakten fortsätter och arbete pågår med att hitta hela utbildningsprogram där man kan kombinera möjligheten att arbeta som soldat och samtidigt ta  en högskoleexamen.