"Klart skepp"

Läget i stridsledningscentralen är fokuserat. Efter lägesrapport från luftförsvarsofficeren orienterar fartygschefen besättningen via högtalare: ”Vi har indikationer på fientligt flyg i nordliga bäringar på ingående, därför- Klart skepp, klart skepp!” Hela fartyget rasslar till och på blott ett par minuter är alla på plats och fartyget är klart för strid.

Övningen startade ingång med det samma och det sparades inte på krutet. Foto: Henrik Tham/Försvarsmakten
Philip Lagerdahl jobbar som ytstridsbefäl ombord på HMS Gävle.
Philip Lagerdahl jobbar som ytstridsbefäl ombord på HMS Gävle. Foto: Henrik Tham/Försvarsmakten
Lungnet före stormen. Det är inte alltid som Östersjön är så här blank och fin.
Lungnet före stormen. Det är inte alltid som Östersjön är så här blank och fin. Foto: Henrik Tham/Försvarsmakten
Laseravståndsmätaren är igång ombord vilket innebär att laserskyddsglasögonen åker på.
Laseravståndsmätaren är igång ombord vilket innebär att laserskyddsglasögonen åker på. Foto: Henrik Tham/Försvarsmakten
Philip Lagerdahl jobbar som ytstridsbefäl ombord på HMS Gävle. Foto: Henrik Tham/Försvarsmakten
Lungnet före stormen. Det är inte alltid som Östersjön är så här blank och fin. Foto: Henrik Tham/Försvarsmakten
Laseravståndsmätaren är igång ombord vilket innebär att laserskyddsglasögonen åker på. Foto: Henrik Tham/Försvarsmakten

Från den 11 till 14 juni har 41:a korvettdivisionen, som tillhör Fjärde sjöstridsflottiljen, samövat med enheter ur den finska flottan i den stora finska luftförsvarsövningen ITH. ITH hålls årligen i Finland som en försvarsmaktsgemensam övning med både flyg, fartyg och armé, och i årets upplaga fick Sverige möjlighet att delta för andra gången. Övningen har varit förlagt i farvattnen utanför Kokkola i norra Finland.

– Det har varit en mycket givande övning och jag har lärt mig mycket. Det enda som jag tänker på just nu är att få sova i min egen säng utan att bli väckt av något fartygslarm, säger Philip Lagerdahl som just har kommit tillbaka till Sverige lagt till med HMS Gävle på Berga.

Övningar av denna typ är viktiga och givande då det ger en möjlighet att öva med och mot andra typer av fartyg och flygplan än de som flottan övar mot i vanliga fall. Fartygen som Fjärde sjöstridsflottiljen deltog med var HMS Gävle och HMS Sundsvall.

– Det var många moment som var både var lärorika och som man kommer att minnas framöver. Ett exempel var när över tjugo stycken flygplan härjade runt i luften över fartygen och försökte göra livet surt för oss, säger Philip.

Simulerade stridsskador har engagerat hela besättningen i skyddstjänstövningar där det gäller att snabbt vara på plats för att släcka bränder, ta hand om skadade eller täta hål i skrovet. Ingen har suttit sysslolös under dessa dagar.

Under övningen har det även genomförts en mängd utbyten mellan svenska och finska enheter.

– Samarbetet mellan nationerna har funkat mycket bra. Även fast våra språk är väldigt olika så kändes det som om vi pratade samma språk under övningen, säger Phlip.

Besättningarna på HMS Gävle och HMS Sundsvall kan nu ta ledigt från att gå upp i klart skepp och invänta tills nästa insats börjar.