Första sjömålsroboten avfyrad från korvett Visby

Med ett dån lyfter roboten från HMS Visby mot  skyn. En lång tid av förberedelser för personalen på Försvarets materielverk och provturskommandot för korvett Visby har givit lyckat resultat. Ännu en milstolpe i korvett Visbys utveckling är passerad.

Sjömålsroboten stiger mot skyn. Foto: HeliAir Sweden

En sjömålsrobot 15 används för att bekämpa andra fartyg på mycket stora avstånd och är en av de viktigaste vapensystemen ombord på en korvett. Den finner sitt mål med hjälp av en radar i robotens nos. En oerhörd kraft utvecklas när den avfyras. I korvett Visby som är smyganpassad sker avfyrningen från en tub inne i fartyget vilket gör det extra komplext. En robot 15 väger närmare ett halvt ton och accelererar från 0-100 kilometer i timmen på under en halv sekund.

–Det här var kanske den viktigaste sista milstolpen innan den första Visbykorvetten är i full drift, säger Anders Nilsson som är projektledare på Försvarets materielverk, FMV.

Hårt jobb ligger bakom

Utvecklingen av korvett Visby genomförs av FMV, och de båda sjöstridsflottiljerna stödjer med provtursbesättningar, som kör fartygen. Frank Johnsson är chef för provturskommando Visby, som ingår i Tredje sjöstridsflottiljen:

–Både besättningen på HMS Visby och staben har jobbat oerhört hårt den senaste tiden för att få allt att fungera och det är därför extra roligt att allt gick enligt plan.

Under hösten kommer FMV att överlämna de första två Visbykorvetterna i den slutliga versionen, med alla tunga vapensystem ombord, till Försvarsmakten

 En film från robotskottet finns på FMV:s webbplats.