En anställning på Lv 6 är nära

Högt tempo, intressanta övningar och nya färdigheter har gjort att många vänder hemåt trötta och nöjda efter 62:a luftvärnsbataljonens krigsförbandskurs. Många åker också hem med vetskapen att de är i stort sett klara för att teckna ett anställningsavtal senare i höst.

Stridsgruppchefen Andreas Westermark, längst till höger, kämpar tillsammans med sin stridsgrupp under multitesten. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
– Jag är nöjd, särskilt med min fysiska prestation, säger Sandra Arvidsson.
– Jag är nöjd, särskilt med min fysiska prestation, säger Sandra Arvidsson. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
– Tungt, svettigt men en kul KFK, säger Tobias och Emil som tar en dusch inför avslutningens grillning.
– Tungt, svettigt men en kul KFK, säger Tobias och Emil som tar en dusch inför avslutningens grillning. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
– Jag är nöjd, särskilt med min fysiska prestation, säger Sandra Arvidsson. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten
– Tungt, svettigt men en kul KFK, säger Tobias och Emil som tar en dusch inför avslutningens grillning. Foto: Bo Eriksson/Försvarsmakten

Det har varit en mycket fysiskt krävande krigsförbandskurs med många timmars närstridsutbildning, praktiskt skyddsvaktstjänst samt fälttest och multitest. Dessutom har soldaterna haft många teorilektioner om de lagar och regler som styr skyddsvaktstjänsten. Också inför kompetensprovet för personligtvapen Ak5 har de genomfört både teoretiska lektioner och prov samt flera praktiska skjutprov.
– Det har varit roligt och jobbigt, roligast var multitesten och löpningen för det visste jag att jag var bra på, mitt skytte var lite sämre men det är länge sen jag sköt, säger Sandra Arvidsson.

Hon får inte medhåll av sina kollegor Tobias Martinsson och Emil Olsson som bägge tycker att löpningen var jobbigast.
– Jag trodde att det var lätt men när man lastar på sig alla kilon och springer i kängor så är det verkligen jobbigt, säger Emil Olsson.
Högst betyg på helgens övningar får närstridsmomenten med teori och praktik.
– Allra bäst var de typfall där instruktörerna kopplade ihop teori och lagstöd med praktiska fysiska ingripanden, avslutar Emil.

Nu är nästan alla klara för att teckna avtal som tidvis tjänstgörande soldat efter att höstens läkarundersökning är genomförd med godkänt resultat. Några bröt fälttestet eller klarade inte minimikraven på multitesten. Men de får ytterligare tid på sig att höja sin nivå inför omprovet och läkarundersökningen.

Läkarundersökningen motsvarar den undersökning som görs på alla som skall på internationell tjänstgöring. Många i stridsgruppen är i stort sett klara då de nyligen har genomfört internationell tjänst eller värnplikt.
– Det känns mycket bra att vi nu har en stridsgrupp klar för avtalsteckning och fortsatt kompletterings- och befattningsutbildning, säger Andreas Westermark en påtagligt nöjd stridsgruppchef.