Drömmen blev sann för Henrik

Onsdag förmiddag tidigt i juni på F 7 Såtenäs. En dag som många andra för huvuddelen av de anställda på F 7. För Henrik Claesson, 17 år från Västerås är det långt ifrån en vanlig dag. Det här är dagen hans dröm att flyga JAS 39 Gripen kommer att bli sann.

Gripenpiloten Erik Molund tillsammans med en mycket nöjd Henrik Claesson efter sitt flygpass i JAS 39 Gripen Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten
Henriks pappa Thomas Claesson besökte också F 7 för att vara med vid flygningen.
Henriks pappa Thomas Claesson besökte också F 7 för att vara med vid flygningen. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten
Henriks pappa Thomas Claesson besökte också F 7 för att vara med vid flygningen. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten

För Henrik Claesson börjar äventyret redan dagen innan. När han under eftermiddagen anländer till flottiljen börjar man med den flygmedicinska undersökning som måste göras för att Henrik ska godkännas för den kommande flygningen. Med sig har Henrik sin pappa Thomas och Catharina Hartsö från stiftelsen ”Min stora dag”, en organisation som hjälper svårt sjuka barn och ungdomar att förverkliga sina drömmar. Det är de som ansökt hos Försvarsmakten att Henrik skall få möjligheten att följa med på en flygning med ett Gripenplan.

Onsdagsförmiddagen ägnas åt olika förberedelser för den kommande flygningen, bland annat utprovning av flygutrustning och genomgång av flygplanets räddningssystem. Henrik hinner också med att flyga någon timme i en Gripensimulator.

Strax efter klockan 13.00 startar ”Ghost 54”, en tvåsitsig JAS 39 med Henrik Claesson och Gripenpiloten Erik Molund. Under de närmaste 45 minuterna kommer Henrik att uppleva flygning som han aldrig upplevt den förr. Piloten Erik kommer att flyga från 100 meters höjd upp till 10 000 meter. De kommer att göra loopingar, rollar, halv- och topprollar och flyga i överljudsfart, innan det till sist blir dags att styra tillbaka till F 7 Såtenäs igen.

Efter landning är det en glad, men samlad Henrik som kliver ur efter sitt första flygpass med en JAS 39 Gripen. På frågan om han vill göra om det igen svarar han,

– Inte idag i alla fall, nu är jag jättetrött.
 
Uttalandet vittnar om vilken fysisk ansträngning det är att flyga ett toppmodernt stridsflygplan. Piloten Erik Molund bekräftar detta och berättar att det sällan är svårt att somna på kvällen efter en intensiv dag i luften.

– Den här flygningen är egentligen slutet av en berättelse som börjar redan förra året, berättar Catharina Hartsö från ”Min stora dag”.

Under förra året kontaktade ”Min stora dag” försvaret med en förfrågan om flygningen med Henrik Claesson kunde genomföras. Försvarsmakten beslutade att den kunde det. Hade det inte varit för att Henrik under förra året genomgick flera behandlingar mot sin autoimmuna sjukdom så hade flygningen kunnat göras redan då. Nu fick den istället flyttas till i år när Henrik är frisk.

Sent på eftermiddagen lämnade Henrik Claesson och pappa Thomas F 7 Såtenäs. Den förstnämnde som en av ett mycket litet antal privatpersoner som fått möjlighet att förverkliga drömmen att flyga med i ett JAS 39 Gripen.