Utvecklande samband

Att sambandet fungerar är elementärt för att ett luftvärnsförband ska kunna verka fullt ut. Det är mängd data som behöver skickas mellan olika enheter och varje typ av data behöver sitt eget radionät. På en av de sambandsenheter som luftvärnet har med sig till Flygvapenövning 2012 på Öland trivs gruppchefen Adam Broomé med sitt arbete.

Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
En maskerad sambandsenhet.
En maskerad sambandsenhet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
En maskerad sambandsenhet. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Det skickas mängder med data mellan ett luftvärnsförband under en övning som Flygvapenövningen 2012. Måldata som radarstationerna samlar in måste eldenheterna få tillgång till, men det behövs också telefoner och möjligheter att skicka textmeddelanden. Att upprätta de sambanden är TS-plutonens (tele/samband) ansvar.
– Får inte vi det att fungera, fungerar det inte så bra för de andra heller. Därför är det alltid bråttom tills att vi fått igång sambandet, förklarar Adam Broomé.
– När allt väl är igång och fungerar kan det bli lugnt, men vi måste vara beredda på att det när som helst kan bli väldigt mycket att göra igen, fortsätter Adam.

Tempoväxlingen sker framförallt när förbandet omgrupperar, något som händer ganska ofta på ett luftvärnsförband. Det tar cirka en halvtimme från att en sambandsenhet nått sin nya grupperingsplats tills att sambandet är upprättat. En Underrättelseenhet 23 är igång på en kvart.
– Det är klart att det blir lite stressigt då, men innan vi har fått igång sambandet kan UndE-operatörerna i alla fall inte stressa oss över radio, säger Adam Broomé med glimten i ögat.

Trivs på jobbet

Det Adam Broomé gillar med arbetet på TS-pluton är den goda stämningen mellan kollegorna och att han behöver använda både huvudet och kroppen.
– Jag har gjort elva månaders värnpliktsutbildning på TS-pluton och jag har varit anställd på plutonen i 18 månader. Jag tycker att jag kan det här, ändå lär jag mig nya grejer hela tiden, berättar han.

Ute i fält finns ibland inte all materiel tillgänglig, då gäller det att tänka till och försöka att lösa uppgifterna ändå.
– Man får bli lite av en MacGyver och använda sig av det som finns. Det hände senast igår då vissa grejer saknades för att få igång en post-telefon. Då fick vi först dra in en kabel till hytten på ett annorlunda sätt, vi fick skarva sladdar och göra några omkopplingar. Det lyckades till slut. Det är riktigt kul när grunderna vi lärt oss hemma går att omsätta till att lösa problem i fält, berättar han.

De egenskaper som Adam tycker är viktiga att ha som TS-soldat är: att våga göra fel, att ha ett visst lugn både när det är mycket att göra, som när det är lite att göra, och att ha en vilja att hjälpa till.