Sveriges veteraner hyllades

På tisdagseftermiddagen firades Veterandagen vid FN-monumentet vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Vid ceremonin hyllades Sveriges veteraner och minnet av stupade hedrades. Medverkade gjorde bland andra H.K.H. Prins Carl Philip, försvarsminister Karin Enström och överbefälhavare Sverker Göranson.

Prins Carl Philip lägger ned krans vid FN-monumentet. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera
ÖB delar ut Försvarsmaktens medalj för sårad i strid.
ÖB delar ut Försvarsmaktens medalj för sårad i strid. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera
Försvarsmaktens medalj sårad i strid i silver delades ut till 18 personer.
Försvarsmaktens medalj sårad i strid i silver delades ut till 18 personer. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera
Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld, med svärd tilldelades åtta personer.
Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld, med svärd tilldelades åtta personer. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera
ÖB delar ut Försvarsmaktens medalj för sårad i strid. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera
Försvarsmaktens medalj sårad i strid i silver delades ut till 18 personer. Foto: Johan LUndahl/Combat Camera
Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld, med svärd tilldelades åtta personer. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera

– Sedan de internationella militära insatserna inleddes, har mer än 100 000 svenskar tjänstgjort i svenska insatser utomlands. Vi har all anledning att känna tacksamhet och stolthet över de insatser som så många svenskar har gjort och för närvarande gör, oavsett var och när de görs, sa Sverker Göranson i sitt inledningstal.

Även försvarsminister Karin Enström medverkade.

– Regeringen har en fortsatt hög ambition för medverkan i internationella insatser, sa hon, och passade på att framföra sitt och regeringens tack till dem som verkar i militära och civila insatser utomlands.

Veterandagen är en årligt återkommande ceremoni för att hedra personal som deltar eller har deltagit i internationella militära operationer och för att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna. Tidigare har liknande ceremonier hållits i anslutning till FN-dagen den 24 oktober, men sedan 2008 är det den 29 maj som gäller. Veterandagen, som från och med i år har statsceremoniell status, är gemensam för alla myndigheter som har utlandsveteraner. Representanter från Rikspolisstyrelsen, Kriminalvården, Folke Bernadotteakademin, Tullverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och SIDA fanns också på plats.

Ceremonin ramades in av arméns musikkår, kadettkompani från Militärhögskolan Karlberg samt fanvakt och honnörsstyrka från Livgardet. Vid FN-monumentet lades kransar ned av prins Carl Philip och ordföranden för veteranförbundet Fredsbaskrarna, Bo Wranker. Försvarsmaktens fältprost Sten Elmberg höll ett anförande.

Hedrades med medalj

Försvarsmaktens medalj för sårade i strid och förtjänstmedalj med och utan svärd delades ut av ÖB. Medaljen finns i guld och silver och bärs i ett band där det röda symboliserar blod och det svarta sorg. Silvermedaljen delas ut till försvarsmaktspersonal som skadats i strid. Guldmedaljen kan postumt delas ut till den som stupat i strid. På medaljerna finns en lagerkrans och texten ”Med livet som insats” och ”För Sverige” samt namn på den som får den.

Försvarsmaktens medalj för sårade i strid, i silver delades ut till 18 personer för insatser från 1957 och fram till  2011. Medaljörerna har verkat i Gaza, Kongo, Libanon och Afghanistan. Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld med svärd delades ut till åtta personer för förtjänstfulla insatser i strid i Afghanistan under 2009 och 2010. Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver med svärd delades ut till tio personer för förtjänstfulla insatser i strid i Afghanistan under 2010, och en person fick Försvarsmaktens förtjänstmedalj utan svärd för sina insatser i Afghanistan 2010.

Samtliga medaljörer med motiveringar finns i programmet. (pdf)

En av dem som fick medaljen för sårade i strid i silver var major Bengt Flodin. I november 2010 förlorade han båda benen när den Geländevagen han färdades i på ringvägen mellan Mazar-e Sharif och Shebregan i Afghanistan träffades av en raketgevärsgranat. Läs Bengt Flodins historia här.

Fredsbaskrarnas utmärkelse Peacekeeper of the Year delades ut till sergeant Henrik Blomberg på P4, som öppet, ärligt och rakt berättat om sina erfarenheter och psykiska symptom efter sin tjänstgöring i FS 21 i Afghanistan 2011. Läs Henrik Blombergs inlägg på Armébloggen här.