Skarp insats i Estland

Tystnaden har lagt sig på bryggan på minröjsfartyget HMS Koster, styrbordsvaktens sjömän och officerare stirrar blint på en punkt i det gråmulnande havet. Några trötta ansikten från babordsvakten har hållit sig vakna efter nattens 6-timmarspass för att inte missa en av de många höjdpunkter på denna skarpa insats.

Undervattenfarkosten Rov M2 identifierar ekon och sätter sprängladdning vid minorna Foto: Försvarsmakten
Sonaroperatör Mårten Pehrsson styr och läser av fartygets ”undervattensögon”.
Sonaroperatör Mårten Pehrsson styr och läser av fartygets ”undervattensögon”. Foto: Försvarsmakten
Henrik Preiholt, som har befattningen systemtekniker, styr undervattenfarkostenut från fartyget.
Henrik Preiholt, som har befattningen systemtekniker, styr undervattenfarkostenut från fartyget. Foto: Försvarsmakten
Minor i all ära, men att hitta och spränga flygbomb på 500 kilo är inte fel det heller.
Minor i all ära, men att hitta och spränga flygbomb på 500 kilo är inte fel det heller. Foto: Försvarsmakten
Sonaroperatör Mårten Pehrsson styr och läser av fartygets ”undervattensögon”. Foto: Försvarsmakten
Henrik Preiholt, som har befattningen systemtekniker, styr undervattenfarkostenut från fartyget. Foto: Försvarsmakten
Minor i all ära, men att hitta och spränga flygbomb på 500 kilo är inte fel det heller. Foto: Försvarsmakten

Det enda som hörs är undervattensstridsofficierens order ”Tänt var det här”, ”TÄNT VAR DET HÄR!” repeterar Fartygschefen och besättningen i kör. Alla blickar fokuserar på den punkt 300 meter från fartyget där minan ska detonera. BOOM! En lätt vibration ses på vattenytan, en skakning går genom fartyget och ännu en mina är röjd i Tallinbukten. Den två veckor långa minröjningsoperationen, Open spirit är igång och arbetet flyter på för att göra Östersjön säkrare att vistas på.

Nästan 20 fartyg från bland annat Estland, Lettland, Frankrike, Norge och Belgien samarbetar, dygnet runt, för att hitta och röja minor i närområden av leder som trafikeras av hundratals fartyg varje dag och områden där fiskebåtar trålar.

– Det känns bra att göra en insats, även om man är riktigt trött ibland efter många timmar framför sonaren men det blir det värt när vi hittar minor, spränger dem och gör sjöfarten lite säkrare, säger Mårten Pehrsson. Han är sonaroperatör och jobbar i fartygets stridsledningscentral.

På däck ska undervattenfarkosten Rov M2 sjösättas. Den kan dyka ner till 200 meters djup och styrs mot målet på havets botten, men från sjösättning tills att farkosten nått ut en bit från fartyget så strömkabeln inte riskerar dras in i fartygets propellrar eller att fastna, håller systemtekniker Henrik Preiholt i spakarna.


–  Oavsett om det är solsken eller blåser kuling så måste farkosten i vattnet. Vi är ett sammansvetsat gäng med olika befattningar, trots det så jobbar alla med allt oavsett inriktning ombord. Det gör att vi har en bra stämning och jag är stolt att få tillhöra en besättning där alla gör sitt bästa, säger han.


– Man märker hur skarpa operationer höjer fokus och motivationen för samtliga sjömän, och att alla övningstillfällen gett resultat och förstärker glädjen i att göra nytta för våra grannländer, säger Mats Meltorn som är fartygschef ombord.

”Sjösätt Rov M2!” ropas ut. Mårten Pehrsson har hittat ett eko som med hjälp av farkosten ska identifieras. Sverige är bland de bästa på minröjning. Hittills har de svenska fartygen hittat 59 minor och en flygbomb, de övriga deltagande länderna har hittat 11 tillsammans.