Röjdykare på Berga

Två personer som kommer gående i dykdräkt ner mot piren där ”ribben” väntar. De hoppar ner i ”ribben” och sätter sig till rätta. Inom någon minut är ”ribben” loss från alla tampar och sätter fart ut från hamnen. EOD-grupp sjö från Röjdykardivisionen har lämnat sin bas i Skredsvik och är på Berga för att öva på att röja ammunitionseffekter.

Daniel Eriksson blev rekommenderad att göra lumpen som röjdykare av en kompis från hans simklubb. Ett val han inte ångrar idag. Foto: Magnus Jirlind
Dykare på land kanske inte är jättevanligt men EOD-grupp sjö har grupperat med sina containrar på en parkering och då är det en promenad som gäller för att ta sig till ”ribben”.
Dykare på land kanske inte är jättevanligt men EOD-grupp sjö har grupperat med sina containrar på en parkering och då är det en promenad som gäller för att ta sig till ”ribben”. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Dykarna på plats i ”ribben”är redo för att göra bärga torpeden.
Dykarna på plats i ”ribben”är redo för att göra bärga torpeden. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Den gula säcken tas med ner till de som ska bärgas och fylls därefter med luft för att ta torpeden till ytan. Ibland bärgas ammunitionseffekterna och ibland så sprängs de på plats.
Den gula säcken tas med ner till de som ska bärgas och fylls därefter med luft för att ta torpeden till ytan. Ibland bärgas ammunitionseffekterna och ibland så sprängs de på plats. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Dykare på land kanske inte är jättevanligt men EOD-grupp sjö har grupperat med sina containrar på en parkering och då är det en promenad som gäller för att ta sig till ”ribben”. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Dykarna på plats i ”ribben”är redo för att göra bärga torpeden. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Den gula säcken tas med ner till de som ska bärgas och fylls därefter med luft för att ta torpeden till ytan. Ibland bärgas ammunitionseffekterna och ibland så sprängs de på plats. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

EOD-grupp sjö jobbar med att ”röja” ammunition i vatten. En av de som ingår i gruppen är Daniel Eriksson. Han är förste sergeant och har jobbat på Röjdykardivisionen sen 2009.

– Just nu är det här världens bästa jobb. Jag har ett mycket flexibelt och spännande jobb i olika miljöer och får göra samhällsnytta genom de ammunitionsröjningsuppdrag som vi deltar i. Sen är det ju alltid kul att spränga saker, säger Daniel och ler.

Vi är på väg ut för att på Hårsfjärden, tidigare idag har de hittat en övningstorped som nu ska bärgas.

– Jag genomför mellan femtio till sextio dyk per år. Jobbet innebär att jag röjer en hel del skarpa ammunitionseffekter som vi hittar i svenska vatten. Vid dessa tillfällen är det skönt att veta att man har den utbildningen och erfarenheten som man får när man jobbar som röjdykare, säger Daniel.

För att kunna bli röjdykare måste man genomföra grundläggande militär utbildning under tre månader. Den sökande måste även genomgå en kompletterande prövning för att testa förutsättningarna att klara av utbildningen samt att jobba som röjdykare.

– Jag rekommenderar dig som ska söka att köra mycket träning med din egen kropp och inte stå på gymmet och köra med tunga vikter. Du behöver vara ”seg” och vara målinriktad för att klara av testerna. Cross fit är en träningsform som jag föredrar, säger Daniel.

Just träning är något som ingår i det vardagliga jobbet som röjdykare. Daniel har bakgrund inom simning men det är inget som han ser som ett måste för att du ska passa som röjdykare.

– Att ha vattenvana är en fördel men inte ett måste, säger Daniel.

Vi är nu framme vid platsen där torpeden är funnen. Två dykare gör tecknet som talar om att de är klara för att genomföra dyket. Det bubblar till och sedan försvinner de två dykarna ner i vattnet.  De röjdykare som är kvar i ”ribben” pratar och skrattar. Man ser att sammanhållningen är på topp.

–I veckorna så lever vi och bor ihop på basen i Skredsvik. Alla är en i gänget och gemenskapen är unik och medför till hög trivsel, säger Daniel.

Det bubblar till igen och en gul säck tillsammans med övningstorpeden flyter upp. Torpeden transporteras till kajen och upp på ett lastbilsflak. EOD-grupp sjö mot övningsledningen: 1-0.