Nordiskt kadettmöte

Nordiskt kadettmöte, NOKA, har nått sitt slut för den här gången. Under förra veckan samlades flera hundra personer, tävlande kadetter, funktionärer och lärare för 50:e gången. Seminarier rörande ledarskap, etik, historia och taktik avhandlades såväl som tävlingar i olika idrottsgrenar.

Avslutningsceremoni av det nordiska kadettmötet på Karlberg. Foto: Anna Westacott/Försvarsmakten

Den stora tyngdpunkten NOKA har är att skapa kunskapsöverbryggning kadetter emellan från Norge, Finland, Danmark och Sverige. För att maximera utbytet genomfördes alla moment i lag bestående av kadetter från varje deltagarland. Veckan bjöd på strålande väder, och det vår många civila som stannade upp för att se tävlingarna i ”Military Team Sport” under mötets sista dag. Military Team Sport är en gren där deltagarna själva inte vet vilka moment som kommer. Alltifrån löpning på medeldistans till problemlösningsövningar, patrullbåtspaddling, stockbärning och klättring över containrar ingick i årets upplaga av grenen, för att nämna några av momenten. Till slut stod det blåa laget som segrare, framför de röda, gröna och vita lagen.

– Det kändes bra att få vinna, vi var taggade. Roligt att alla gav allt också, man kämpar hårt och det är lite mer krävande att samarbeta med andra nordiska språk som pratas och tillfälliga lag. Så det var hårt jobb från alla, och nu i efterhand känns det som att vi känner varandra i laget betydligt bättre, sade kadett Max Hederström som deltog i Military Team Sport.

Även hinderbanan bjöd på stor dramatik där nivån på lagen var jämn. Militär hinderbana är en gren där banan alltid ser likadan ut och är mycket krävande. Förutom hinderbana och Military Team Sport genomfördes även tävlingar i bland annat orienteringsskytte, fotboll, och stafett.

Uppmärksamheten kring veckan har varit relativt stor med besök från bland andra Dagens Nyheter. Ett militärt besök genomfördes under veckan då den finske försvarsattachén i Stockholm besökte tävlingarna för att syna de finska kadetternas prestationer i sömmarna.

Förutom själva tävlingsaktiviteterna har de utländska gästerna även bjudits på sightseeing i Stockholm, först med båt för att avslutas med en stadsvandring i Gamla Stan. Även en avslutningsmiddag i Karlbergs slott genomfördes som var mycket uppskattad av gästerna.

– Det är med glädje jag lämnar över ansvaret för nästa års kadettmöte till min danske skolchefskollega, sade överste Mats Danielsson då han till tonerna av dansk marschmusik framförd av Arméns musikkår överlämnade NOKA-flaggan och därmed satte punkt för nordiskt kadettmöte 2012.