Journalister övade överlevnad

Under sex dygn har 15 reportrar och fotografer från Sverige, Norge och Danmark övats i att överleva om de ska rapportera från en konfliktzon.– Jag har lärt mig massor, men är helt slut, suckade Anne Vestbakke från Norske Telegrambyrån (NTB) när hon tagit sig fri från gisslanmomentet i kursen.

Peter Vesterlund från danska TV 2 och Anne Vestbakke från NTB, ännu pigga och fräscha i inledningen av kursen. Foto: Roger Magnergård/Försvarsmakten

Eleverna, som vid den här kursen var från Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet, TT, Sveriges Television samt danska TV 2, har lärt sig att finna och rena vatten i främmande miljöer, olika sätt att göra upp eld, hur minor och andra sprängladdningar undviks, sjukvård och att på flykt undan förföljare hålla sig dolda utomhus under en natt. Till det en rad fakta och råd om det värsta ändå inträffar – att bli tillfångatagen och hållen som gisslan.

Kursen leds av Försvarsmaktens Överlevnadsskola och enligt statistik därifrån ökar chanserna att överleva ett gisslandrama betydligt för den som praktiskt övat innan.

Anne Vestbakke håller med:
– Det jag lärde mig om mig själv, gruppen och mina fångvaktare under gisslanövningen är nog det jag har mest nytta av som journalist, även om jag ska göra allt jag kan för att undvika att hamna i en sådan situation i framtiden. Men delar av kunskaperna är nyttiga även i vardagen. 

Försvarsmaktens Överlevnadsskola och Informationsstaben vid Högkvarteret har genomfört kursen ”Uppdrag i konfliktzon” sedan 1996. Den skapades ur erfarenheter från kriget i Bosnien för att öka förståelsen mellan journalister och militärer i ett konfliktområde. Med årets kurs har sammanlagt 175 journalister utbildats, de flesta från de större medierna.