Gruppbefäl tränar inför KFÖ

Gruppbefälen på 222:a ingenjörkompaniet var i helgen inkallade till en så kallad särskild övning för befäl (SÖB).  Övningen var en sista finslipning inför den första krigsförbandsövningen vid Ing 2 med tidvis tjänstgörande soldater som äger rum senare i sommar.

Noggrannhet krävs när en minlinje ska läggas ut. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
Sergeant Viktor Fredriksson trivs med jobbet och ser fram emot sommarens övning.
Sergeant Viktor Fredriksson trivs med jobbet och ser fram emot sommarens övning. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
En av helgens övningar var minering.
En av helgens övningar var minering. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
Sergeant Viktor Fredriksson trivs med jobbet och ser fram emot sommarens övning. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
En av helgens övningar var minering. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten

En gruppchef måste behärska många konster. Dels själv kunna utföra de olika momenten men också leda andra när gruppen ska lösa en uppgift. En av uppgifterna för 222:a ingenjörkompaniet är att utföra fördröjande fältarbeten av olika slag. Det var just detta som gruppbefälen drillades i under den SÖB de genomförde. Under fredag till söndag tränade de sig bland annat i att minera, förbereda broar för förstöring och att på ett riktigt sätt spränga en vägtrumma.

Det gäller att de är väl förberedda, för om en och en halv månad är det upp till bevis. Då kommer deras soldater och tillsammans ska de genomföra en krigsförbandsövning under elva dagar. Det är den första krigsförbandsövningen för Ing 2 med tidvis tjänstgörande soldater och gruppbefälen är taggade. Sergeanten Viktor Fredriksson ser fram emot den kommande övningen.
– Det ska bli jätteroligt, många av de soldater som fanns i min grupp när jag gjorde lumpen har hoppat på tåget och är med. På frågan om han har några problem att själv komma loss för att vara inkallad i sommar svarar han att det inte är helt enkelt men att det kommer att funka. Viktor jobbar nämligen på en campingplats utanför Kalmar och det är ju inte precis lågsäsong där när han ska in på övningen.

Kompanichefen, kapten David Bengtsson, är nöjd med att han under helgens övning kunde informera om innebörden av den nya lagen om tidvis tjänstgöring i Försvarsmakten, som beslutades av Riksdagen under den gångna veckan. Han är också mycket nöjd med kompaniets gruppbefäl.
– De är mycket vetgiriga, lojala och intresserade. Det är en viktig grund för en bra första krigsförbandsövning med kompaniet i sommar, säger han.