Från poänglösa filosofer till riktiga kavaljerer

Kadetterna på Militärhögskolan Karlberg har under de senaste åren fått följa en mycket spännande utveckling av skollaget i amerikansk fotboll. Från att varit ett lag som sällan tog några poäng till guld i student-sm.

Cavaliers frejdiga anfallsspel tog dem till final i student-sm. Här en anfallssekvens med ett springspel mot Handelshögskolan. Foto: Nina Bjurholm
I juni 2010 kämpade Karlberg Contemplators till sig sin första poäng i en match mot Djurgården AFF.
I juni 2010 kämpade Karlberg Contemplators till sig sin första poäng i en match mot Djurgården AFF. Foto: Anja Lind
Försvarsspelare från Cavaliers stoppar Örebros anfall resolut och leder vägen till det första historiska guldet i student-sm.
Försvarsspelare från Cavaliers stoppar Örebros anfall resolut och leder vägen till det första historiska guldet i student-sm. Foto: Nina Bjurholm
Karlberg Cavaliers svenska studentmästare i amerikansk inomhusfotboll 2012!
Karlberg Cavaliers svenska studentmästare i amerikansk inomhusfotboll 2012! Foto: Andrea Gonzales McCarthy
I juni 2010 kämpade Karlberg Contemplators till sig sin första poäng i en match mot Djurgården AFF. Foto: Anja Lind
Försvarsspelare från Cavaliers stoppar Örebros anfall resolut och leder vägen till det första historiska guldet i student-sm. Foto: Nina Bjurholm
Karlberg Cavaliers svenska studentmästare i amerikansk inomhusfotboll 2012! Foto: Andrea Gonzales McCarthy

År 2007 var officersprogrammet åter på Karlberg och skollaget likaså. Då var den största allmänna vetskapen om laget att de förlorat stort i en match mot Handelshögskolan och att Prins Carl Philip spelade i laget när han gick på skolan. Laget döptes till ”Contemplators” (filosofer) vilket var passande då officersutbildningen såsmåningom blev akademiserad.

De fem efterföljande åren har varit mycket händelserika. Vartefter laget utvecklades kom också behovet av att gå från tanke till handling och döpa laget till ett namn som inte anspelade  för mycket på filosoferande. Då Contemplators aldrig lyckats göra någon poäng skrockade coach Graham McCarthy att den spelaren som gjorde den första poängen skulle få döpa om laget.

Eftersom laget inte spelade seriespel var de matcher som spelades till en början ”scrimmages”, där andra mer etablerade lag bjöds in i en typ av träningsmatcher. I just en sådan match kom också den första poängen, mot inga mindre än Djurgården som då spelade i högsta serien. Passande nog var det kadett Ludvig Karlberg som fångade bollen i ”end zone” och fick äran att ge laget ett mer passande namn.

Laget fick namnet ”Cavaliers” och medverkade under 2011 i sitt första seriespel någonsin. Ligan hette University Football League och hade universitetslag från både Sverige och Finland. Spelformen var amerikansk inomhusfotboll där matcherna spelades inomhus och med åtta spelare på planen istället för ordinarie 11. Den nystartade serien fick problem när flera lag hoppade av men Cavaliers fick prova på seriespel för första gången med många dragna lärdomar. Det starkaste minnet från den ligan är en bortamatch i Åbo där Karlberg tog en komfortabel seger mot Åbo Akademi inför många finska studenter på läktarna.   

Under 2012 fick Karlberg till slut visa sig från sin bästa sida när historiens första student-sm i amerikansk inomhusfotboll genomfördes, med stöd av Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF). Den största skillnaden mot föregående år var att antalet spelare på planen ändrats till sju. Lagen var från svenska högskolor och universitet där ett var särskilt intressant, Handelshögskolan.

Karlberg tog sig till final genom ett frejdigt anfallsspel under seriespelet där b la Handelshögskolan besegrades med hela 56-18, ordningen återställd med andra ord! Den 31 mars 2012 skrev så Karlberg historia när de i finalen mot Örebro universitet visade upp ett stabilt försvarsspel och vann med 30-14, mästare i tidernas första student-sm! Under året har laget tydligt visat belägg för sitt motto: vilja, hjärta, pannben.

Sammantaget ger Karlberg Cavaliers kadetter på skolan en unik möjlighet att komma i kontakt med övriga årskullar, där de som kommer till träningarna och spelar matcher får en mycket god kamratskap. Amerikansk fotboll i sig visar betydelsen av att alla individer gör sin del i det stora hela. Idrotten har tydliga kopplingar till den militära professionen där laget inte är starkare än sin svagaste länk, varje spelare måste se sin positions betydelse för sitt lags framgång. Slutligen ger möjligheten att få spela i Cavaliers kadetter ett alternativ till att få utöva en mycket fysiskt krävande idrott och inte behöva springa Kungsholmen runt varje dag eller öka maxantalet chins på gymmet.