”En perfekt soldatsport”

Årets Försvarsmaktsmästerskap i militär femkamp är precis avslutat efter två tävlingsdagar arrangerade av Luftvärnsregementet i Halmstad. Den regerande mästaren Daniel Karlsson från P 7 står återigen som segrare efter fina tävlingsresultat, bland annat tre grensegrar. I damklassen segrade Mary Boqvist Kadric från Livgardet.

En av tävlingsdeltagarna tar sig över ett hinder under simmomentet. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Försvarsmaktsmästare Daniel Karlsson vann grenarna hindersim, hinderbana och terränglöpning.
Försvarsmaktsmästare Daniel Karlsson vann grenarna hindersim, hinderbana och terränglöpning. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Hindersimbanan innehöll både hinder att ta sig över, och i det här fallet under.
Hindersimbanan innehöll både hinder att ta sig över, och i det här fallet under. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Försvarsmaktsmästare Daniel Karlsson vann grenarna hindersim, hinderbana och terränglöpning. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Hindersimbanan innehöll både hinder att ta sig över, och i det här fallet under. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten

Militär femkamp består av grenarna skytte, hinderbana, hindersim, handgranatskastning och terränglöpning – fem grenar som kräver varierad träning.
– Jag försöker träna varje gren en till två gånger i veckan, och sedan fokusera lite mer koncentrerat på en gren i taget under två- till treveckorsperioder, säger Daniel Karlsson, som tränar 15 -20 timmar i veckan när möjlighet ges. Som officer går tjänsten alltid först – när det är övning kan jag kanske bara jogga någon kilometer.

Försvarsmaktsmästerskapet i militär femkamp har utvecklats för att passa den nya personalgruppen anställda gruppbefäl, soldater och sjömän.
– Det är faktiskt en perfekt soldatsport, betonar Mats Andersson, P 7, som med ett mångårigt engagemang i femkampstävlingar i år stödjer arrangören Lv 6. Den passar alla eftersom de flesta ingredienser finns med – alla soldater ska kunna skjuta, ta sig förbi hinder, simma, kasta handgranat och visa prov på uthållighet och styrka.
Mästerskapet är inte bara till för kontinuerligt anställda, även tidvis tjänstgörande är välkomna liksom personal med Hemvärnsavtal och frivilligrörelsens medlemmar.

Stämningen är god bland de tävlande där alla hejar fram varandra under de olika tävlingsmomenten som sker individuellt, men där de individuella resultaten även räknas samman för att kora det bästa laget. I år tog Lv 6 hem lagsegern.
– Ta chansen att prova på militär femkamp, uppmanar Mats Andersson. Vi hjälps åt allihop, och försöker lära av varandra genom att bland annat berätta om våra erfarenheter.
– Det är jättetrevligt att delta i mästerskapen, betonar Daniel Karlsson. Man träffar nya människor, och får möjlighet att prata om allt möjligt – just nu omstruktureringen till exempel –men även dela med sig av olika tips och tricks.