De verkar utan att synas

I en radarstation Underrättelseenhet 23 (UndE 23) sitter Alexander Benson och Tord Grahn och gömmer sig. UndE 23:an och lastbilen den står på, är väl dolda under de modernaste av maskeringsnät. Radarn de sitter i sänder inget, eftersom signalen kan fångas upp och avslöja deras position.

Radarstationen Underrättelseenhet 23 dold i Ölands grönska. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Alexander Benson har tålamod och är beredd på motståndarnas nästa drag.
Alexander Benson har tålamod och är beredd på motståndarnas nästa drag. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Vackert väder? Äsch, jag kommer ändå inte ut härifrån förrän det är mörkt, sa Alexander Benson.
Vackert väder? Äsch, jag kommer ändå inte ut härifrån förrän det är mörkt, sa Alexander Benson. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Alexander Benson har tålamod och är beredd på motståndarnas nästa drag. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Vackert väder? Äsch, jag kommer ändå inte ut härifrån förrän det är mörkt, sa Alexander Benson. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

De gömmer sig för den fiktiva nationen Raukaniens flygstridskrafter som gång på gång närmar sig den för flygvapenövning 2012, lika fiktiva svenska gränsen mellan Öland och Gotland från sin bas i Visby.
– Vi är uthålliga och kan lösa vår uppgift dygnet runt så länge vi står här, säger Alexander Benson. Men det gäller att vi håller oss dolda, för om vår position avslöjas måste vi gruppera om och under tiden det tar kan vi inte vara till nytta för övriga förbandet.

Trots att radarstationen inte sänder är radaroperatörerna långt ifrån blinda. De får luftlägesbilder skickade till sig från både flygvapnets och luftvärnets andra radarstationer.
– Titta där, säger Alexander och pekar på en prick på skärmen. Det är motståndarna som är uppe och försöker provocera oss igen genom att flyga nära vår gräns. Och de där andra två prickarna är en incident rote med två Gripenplan från vår sida som möter upp. Det är ett riktigt tjuv och rackarspel som pågår. Igår höll de på att försöka störa oss med störsändare, nu testar de hur långt de kan gå innan vår sida agerar, och hur vi agerar, förklarar Alexander Benson. Vi får se vad de hittar på imorgon.

Mångsidig radar

Underrättelseenhet 23 är luftvärnets modernaste radar, som också kan användas till andra saker som kommunikation och stridsledning. De olika delsystemen på UndE 23:an innebär att operatörerna också måste kunna väldigt mycket för att få ut all kapacitet.
– Det är mycket nytt för mig, säger Tord Grahn som precis börjat arbeta med systemet. Men det här är en bra målbildsövning för mig och jag har förstått att jag har mycket att lära.
– Man blir nog aldrig riktigt fullärd, fyller Alexander i, som arbetat med systemet sedan 2009.

Även själva radarn är mångsidig. Det mesta i luften på tio mils omkrets kan upptäckas. UndE 23 kan lokalisera små mål som raketer och granater och den beräknar vart de kommer att landa och varifrån de skjutits. Det går också att spana på ytmål, även om det är mindre vanligt för luftvärnare.

Radarparet Benson och Grahn har precis gått på sitt pass i UndE 23:an, ett pass som kan vara i hela tolv timmar eftersom bataljonen är under uppbyggnad och saknar en del personal.
– Jag gissar att motståndarna kommer att försöka sig på ett anfall innan övningen är över, men låt dem försöka vi är beredda när de än kommer, säger Alexander med ett smil.