Ansiktet utåt när Helikopterflottiljen står högvakt

Benjamin Topalovic och Mikael Svensson är två soldater som för inte så länge sedan stod högvakt i Stockholm för Helikopterflottiljens räkning. I en intervju berättar de om deras syn på uppgiften och hur Helikopterflottiljens högvakter utförde den.

Den 22 april var det högvaktsavgång för de soldater från Helikopterflottiljen som stått högvakt utanför Stockholms slott. Foto: Peder Söderström/Försvarsmakten
Benjamin Topalovic och Mikael Svensson är två soldater som gick Högvakten för Helikopterflottiljens räkning under mars och april i år.
Benjamin Topalovic och Mikael Svensson är två soldater som gick Högvakten för Helikopterflottiljens räkning under mars och april i år. Foto: David Urman
Benjamin Topalovic och Mikael Svensson är två soldater som gick Högvakten för Helikopterflottiljens räkning under mars och april i år. Foto: David Urman

Det är tradition för Försvarsmaktens olika förband att dela upp ansvaret för säkerheten kring skyddsobjekten Stockholms slott samt Drottningholm. Helikopterflottiljens högvaktssoldater stod under sin senaste omgång mellan den 14 mars och den 22 april. Under vecka 27 går de på igen och står då vakt i tio dygn framåt. Framöver har Helikopterflottiljen dessutom fått uppdraget att genomföra högvakt varje år då HKH prinsessan Estelle har födelsedag.

För Topalovic och Svensson var det första gången som de stod högvakt.

– Det var minst sagt nervöst att göra första högvaktspågången, men samtidigt spännande.

Hur övade ni inför högvakten?

– Vi tränade i tre veckor innan. Det var intensivt, men bra för oss. När vi till slut började stod vi tre till fyra dagar i stöten, vilket var påfrestande.

Hur såg vardagen ut på slottet?

– När man inte stod på post så var det var mycket exercis samt färdighetsträning på AK5-C. Eftersom spannet i åldrar är större bland högvaktssoldaterna i och med den nya organisationen så finns det olika mycket kompetens bland alla soldater, vilket vi tycker är bra. Det skapar en helt annan stämning bland soldaterna tror vi. Målet var i alla fall att alla skulle uppnå samma lägsta nivå. Det behövs även en del teoriplugg. Om något händer på posten så måste man veta vad man får göra för att ha lagen på sin sida.

Hur tycker ni att Helikopterflottiljens högvakter har löst uppgiften?

– Vi tycker att vi löst uppgiften på ett mycket bra sätt. Responsen uppifrån har dessutom varit bra.

Vad har varit roligast och vad har varit svårast med att stå högvakt?

– Att vara på slottet och delta i ceremonierna har varit kul. Bruten sömn kan dock tära på humöret, vissa vaktpass kunde kännas riktigt jobbiga.

Hur har ni som högvakter bemötts av allmänheten?

– Folk med olika nationaliteter beter sig på olika sätt. Det märks att beroende på vilket land de kommer ifrån hyser de olika mycket respekt för skyddsvakter.

Har ni några minnen att dela med er av?

– Allmänheten vet nog inte alltid att vi faktiskt får prata verkar det som, men vissa kommer ibland fram och frågar ifall de får fotografera exempelvis. En gång stod vi bakom Kommendantsflygeln när en liten unge helt plötsligt kommer fram och frågar om han får ta kort på oss, det var gulligt.

– Vi visste inte om vi skulle se fram emot nästa högvaktspågång, men det gör vi.

Högvakten är en viktig del av Försvarsmaktens uppgifter, inte bara genom att skydda kungafamiljen och stå för Stockholms militära beredskap, utan även genom att vara en publikattraktion. Eftersom högvakten för vissa blir det enda de någonsin ser av Försvarets verksamhet är det viktigt att Försvarsmakten visar ett ansikte ut mot allmänheten på det här sättet.