640 kilo robot i dubbla ljudhastigheten

Robot 97-kompaniet på Lv 6 begav sig till Vidsel i Norrbotten i förra veckan för att öva skarp robotskjutning. Nu är de tillbaka i Halmstad igen.– Det gick enligt plan. Vi genomförde skjutningen med gott resultat, säger Niklas Uddén, nöjd chef för kompaniet.

Robot 97-kompaniet övade skarpt i Vidsel. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
För att ladda de tunga robotarna finns ett särskilt fordon, en laddbandvagn, till den uppgiften.
För att ladda de tunga robotarna finns ett särskilt fordon, en laddbandvagn, till den uppgiften. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
Innan avfyrning måste allt kontrolleras mycket noggrant.
Innan avfyrning måste allt kontrolleras mycket noggrant. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
För att roboten ska kunna hitta sitt mål används den här apparaten, en belysningsradar.
För att roboten ska kunna hitta sitt mål används den här apparaten, en belysningsradar. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
För att ladda de tunga robotarna finns ett särskilt fordon, en laddbandvagn, till den uppgiften. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
Innan avfyrning måste allt kontrolleras mycket noggrant. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
För att roboten ska kunna hitta sitt mål används den här apparaten, en belysningsradar. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten

Orten Vidsel går också under namnet Robotbyn. Anledningen är det stora övningsfältet Robotförsöksplats Norrland (RFN), som ligger i närheten. Det är den enda plats som det går att öva skarpskjutning av robot 97 på i Sverige. En robot 97 väger 640 kilo, är nästan fem meter lång och når två mil upp i luften, i mer än dubbla ljudhastigheten. De siffrorna innebär också att ett rejält tilltaget riskområde måste till, något som RFN erbjuder.

Under övningar med robot 97 i andra delar av Sverige simuleras istället avfyrningen.
– Men vi behöver också öva skarpt, det händer så mycket mer oväntade saker när hela kedjan övas, säger Niklas Uddén och fortsätter: Kompaniet samlar på sig fler erfarenheter och så är det en helt annan pulshöjare. Vi får en bättre förståelse för vad systemet klarar av, och ett kvitto på att vi gör rätt saker när vi övar.

Funktion verifierad

Skjutningen var en så kallad verifieringsskjutning, som har till syfte att verifiera att systemet fungerar som det ska. Det var därför Försvarets materielverk (FMV) som ansvarade för skjutningen, med många kontroller innan och mycket krav på teknisk uppföljning och insamling av mätdata. Efter den första skjutningsomgången var FMV nöjda med de data som samlats in, och därför ställdes de två sista planerade avfyrningarna in.
– Vi kunde konstatera att systemet fungerar, säger Niklas Uddén.

När skarpskjutning med robot 97 övas, måste systemet ha något att sikta på. När man övar med luftvärnets kortdistanssystem, robot 70, skjuts det på ett släpande mål efter ett bemannat flygplan. Med 97-systemet är det för riskfyllt, därför används en radiostyrd målrobot. I en 2400 meter lång vajer efter målroboten, fästs målet. Målroboten kan då efter uppdraget landa med fallskärmar och användas igen.

På den här övningen var det första gången som en anställd soldat fick trycka på knappen och avfyra en 97-robot. Det var något robotskytten, korpral Christoffer Johansson, tidigare bara tränat på i simulator.
– Det går inte riktigt att jämföra. När det är skarpt vet man förstås det. Pulsen gick upp det var lite nervöst. Men när roboten gick iväg släppte det. Det var en cool känsla, säger Christoffer Johansson.