”Vi hoppas på det bästa men räknar med det värsta"

Det är tisdag morgon den 17 april. En tät dimma ligger kring träden och det är kyligt i skogarna runt Kvarn. GMU-rekryterna med utbildningsplats Kvarn utför denna vecka delmomentet ”Aldrig ge upp”. Just denna dag ska de genomföra en övning i vattenövergång.

En efter en tog sig rekryterna över ån i det sjugradiga vattnet. Foto: David Urman
Den 25 kg tunga utrustningen paketerades noggrant i svarta sopsäckar för att  inte bli blöt.
Den 25 kg tunga utrustningen paketerades noggrant i svarta sopsäckar för att inte bli blöt. Foto: David Urman
Sjuksköterskan Eva Sundén från P4, Skaraborgs regemente håller ett vant och vakande öga över rekryterna.
Sjuksköterskan Eva Sundén från P4, Skaraborgs regemente håller ett vant och vakande öga över rekryterna. Foto: David Urman
Felicia Osbeck, en av rekryterna, har ambitionen att efter genomförd GMU läsa vidare till specialistofficer med inriktning UndSäk luft.
Felicia Osbeck, en av rekryterna, har ambitionen att efter genomförd GMU läsa vidare till specialistofficer med inriktning UndSäk luft. Foto: David Urman
Sjuksköterskan Eva Sundén från P4, Skaraborgs regemente håller ett vant och vakande öga över rekryterna. Foto: David Urman
Felicia Osbeck, en av rekryterna, har ambitionen att efter genomförd GMU läsa vidare till specialistofficer med inriktning UndSäk luft. Foto: David Urman

Vid kanten av en å står ett sextiotal rekryter och klär av sig till underkläderna medan de packar sin drygt 25 kilo tunga utrustning i svarta plastsäckar. Detta med undantag för hjälm, stridsväst och vapen som bärs på kroppen.

Dagen innan övade rekryterna strid på ett av Kvarns skjutfält. Under natten har de fått lite sömn och de ser slitna men relativt pigga ut medan de väntar på att korsa ån. Alla rekryter simmar över flytandes på sina svarta plastsäckar, med varierande framgång. Vissa får börja om efter ett första försök, men de peppas hela tiden av officerare och kamrater. På andra sidan gäller det att snabbt dra på sig varma kläder igen, packa om sin utrustning och sedan hålla sig varm i väntan på att resten av rekryterna ska ta sig över.

Ett vakande öga

Vid vattenövergång i temperaturer under 8 grader är en sjuksköterska alltid med för rekryternas säkerhet.

- Det är sjugradigt vatten, vilket kan medföra vissa risker när man tar sig över,  berättar sjuksköterskan Eva Sundén från P4, Skaraborgs regemente, medan hon håller ett vakande öga över de som går i vattnet och simmar över.

Det sitter i huvudet

Rekryterna får inte veta vad som väntar härnäst vilket känns oroväckande för vissa, men spännande för andra.

– Vi är rätt slitna nu. Senast vi åt var klockan 10.00 igår. Vi ser fram emot en ”aldrig ge upp-pizza” när det här är över, berättar rekryterna och skrattar.

Vad tror ni väntar härnäst?

– Säkert något jobbigt. Vi orkar mest tänka på mat just nu. Vi hoppas på det bästa men räknar med det värsta. Vi har gått minst en mil om dagen. Kroppen klarar mer än man tror, det mesta sitter i huvudet.

Tänja på gränserna

Den grundläggande militära utbildningen består av sju delmoment varav det som kallas ”Aldrig ge upp” är det sjätte. Under en hel vecka ska rekryterna tillämpa vad de lärt sig under tidigare moment för att visa att de kan lösa uppgifter självständigt och i grupp. Stort fokus ligger på överlevnad under veckan och det är även meningen att rekryterna ska tvingas tänja på sina gränser, ge allt de har och aldrig ge upp.

Tufft och varierande

Rekryterna berättar att hela utbildningen har varit jobbigare än väntat, men att de efteråt känt en stolthet över att ha genomfört det de ska.

– Vi drillas mest i början men även fortsatt under hela utbildningen. Det är inte så mycket strid som de flesta kanske tror, men det är ändå mycket varierande, vilket är positivt. Det finns både roliga och lite tråkigare inslag.

Tårar av trötthet

Löjtnant Olsén, plutonchef för 3:e GMU-pluton, är nöjd med rekryternas insats under dagen, men berättar att det kommit en del tårar av trötthet från en del av rekryterna under deras senaste strapatser. Sjuksköterskan Eva Sundén konstaterar att övningen genomfördes utan några skador. För de intet ont anande rekryterna väntar ännu en natt med lite sömn, lite mat och lång marsch.