Soldatvecka äventyr för gymnasieelever

65 elever från årskurs två på det uniformsinriktade Bernadottegymnasiet var en vårvecka på Revingehed för att prova på livet som soldat. Övernattning i egenbyggda vindskydd och provåkning i Stridsfordon 90 var något av allt de fick uppleva.

Kapten Brand förevisar Stridsfordon 90 för intresserade elever. Foto: Hanna Madsen/Försvarsmakten
Hjälm på! Här gäller det att hitta knäppet och spänna på rätt sätt.
Hjälm på! Här gäller det att hitta knäppet och spänna på rätt sätt. Foto: Hanna Madsen/Försvarsmakten
Två glada elever från Bernadottegymnasiet i Malmö, efter en åktur med Stridsfordon 90 ute på Revingehed.
Två glada elever från Bernadottegymnasiet i Malmö, efter en åktur med Stridsfordon 90 ute på Revingehed. Foto: Hanna Madsen/Försvarsmakten
Hjälm på! Här gäller det att hitta knäppet och spänna på rätt sätt. Foto: Hanna Madsen/Försvarsmakten
Två glada elever från Bernadottegymnasiet i Malmö, efter en åktur med Stridsfordon 90 ute på Revingehed. Foto: Hanna Madsen/Försvarsmakten

De tre klasserna anlände under tisdagen och fick då direkt hämta ut sin utrustning. Det blev fotmarsch till förläggningsplatsen där de fick bygga upp skärmskydd, hugga ved och ställa i ordning. Under natten fick eleverna sova i sina skärmskydd, med öppen eld framför.

Under onsdagen fick de utbildning i hur man hanterar den svenske soldatens standardvapen – Automatkarbin 5. Därefter fick de en provtur i stridsfordon 90, ett bepansrat bandgående fordon som finns vid P 7. En av eleverna utnämndes till gruppchef och fick hålla radiokontakt med kapten Brand under själva åkturen.
Kapten Brand, som är mycket kunnig på stridsfordon 90, hade genomgång innan åkturen och informerade även om säkerhet. Bland annat så gäller det att hålla fingrar och händer i styr när man hanterar de stora, tunga luckorna – som vid oaktsamhet kan orsaka mycket smärta.

– Det var jättekul att åka stridsfordon! Jag trodde först att det skulle kännas lite klaustrofobiskt men det gick bra, sa Emma Jacobsen efter åkturen.
Emma och hennes skolkamrater går andra året på samhällslinjen med inriktning mot uniformerade yrken. Det är inte första gången de är på P 7 och hela gänget verkar trivas i sina gröna kläder.
– Jag funderar starkt på att söka GMU och kanske också officer eller specialistofficer, säger Joel Noresson.

Under torsdagen bjöd Revingehed på strålande sol och den gruppfälttävlan som genomfördes gick snabbt och enkelt. De tre klasserna delades upp i sex lag som fick pröva sina förmågor i olika deltävlingar, exempelvis hinderbana, avståndsbedömning, uppkoppling av vattenpump, ordlekar med mera.
När resultaten sammanställts klassvis korades årets vinnare; klass B! Under stora hyllningar av kamraterna fick vinnarna ta emot vandringspriset av samordnaren och den ansvarige för veckan, löjtnant Anders Nilsson.