Övningen har startat

På måndag morgon vaknade Leeuwarden Airbase upp med besked. Största Frisian Flag-övningen någonsin och en av Europas största militära stridsflygövningar har startat. Stridsflyg från nio länder deltar, varav åtta baserar på basen i Nederländerna. Det är endast USAFE med F-15 som baserar från sin hemmabas Lakenheath i Storbritannien.

Övningen har startat. En belgisk F-16 taxar förbi flygtekniker Björn Johansson på väg mot första take off. Foto: Louise Levin
Basen vaknar. På morgonen låg det ett tunt lager snö efter morgonens hagelskur på gripenplanens vingar.
Basen vaknar. På morgonen låg det ett tunt lager snö efter morgonens hagelskur på gripenplanens vingar. Foto: Louise Levin
Även räddningshelikopter finns på Leeuwarden.
Även räddningshelikopter finns på Leeuwarden. Foto: Louise Levin
Övningsområdet sträcker sig norr om Leeuwarden och största delen är över hav.
Övningsområdet sträcker sig norr om Leeuwarden och största delen är över hav. Foto: Louise Levin
Basen vaknar. På morgonen låg det ett tunt lager snö efter morgonens hagelskur på gripenplanens vingar. Foto: Louise Levin
Även räddningshelikopter finns på Leeuwarden. Foto: Louise Levin
Övningsområdet sträcker sig norr om Leeuwarden och största delen är över hav. Foto: Louise Levin

Att övningen är stor märks. Totalt baserar 54 stridsflygplan från andra länder och från en annan nederländsk bas på Leeuwarden Airbase utöver det normala. Det innebär att ungefär 850 extra personer ska rymmas och få lokaler att vara på.

– Vi har fått bra förutsättningar för denna övning. Bra lokaler och närhet till våra flygplan, säger kontingentschef Carl-Johan Edström.

Scenariot

Övningsupplägget bygger på ett påhittat scenario med fiktiva namn på länder. I scenariot så har det neutrala landet Duplonia oljeplattformar ute i havet. Oljefyndigheter har fler intressenter, bland annat grannlandet Bolivuela som är de ”onda” i detta spel och även Natolandet Auriga har visat intresse för denna olja.

Sedan en tid tillbaka har Bolivuela börjat infiltrera sig med grupperingar inne i norra Duplonia och kontrollerar nu denna del av landet. Den senaste tiden har de visat sin närvaro och även genomfört en övning i området. De har visat ett aggressivare förfaringssätt i sitt mål att ta över oljerikedomarna, bland annat genom att besätta oljeplattformar med specialförband. Presidenten i Bolivuela har uttalat hot mot Nato.

Natolandet Thorland stödjer Auriga i kampen om oljan. Nato har nu tagit över ledningen av den fredsframtvingande operationen som innebär att Duplonia får hjälp att befria den norra delen av landet och oljeplattformarna från ockupanterna.

Det är kring detta scenario flyguppdragen planeras.

– Vi kommer att öva både offensiva och defensiva luftförsvarsroller under övningen. En del pass har vi även markmål att slå ut. Det kan vara en byggnad eller luftvärnsställning. Det är simulerat och sker inte på riktigt, säger Carl-Johan Edström.

Lyckat premiärpass

Förmiddagens pass genomfördes med lyckat resultat.

– Alla bomber i målet och nedskjutna fienden i luften, säger en av piloterna nöjt.

Det var första passet. Nu återstår utvärderingen där flygpasset spelas upp i storforum. Då kommer facit på hur det egentligen gick.

– Att få genomföra dessa utvärderingar är mycket värdefullt. Det är som att flyga passet en gång till. Det ger nyttiga erfarenheter, säger Carl-Johan Edström.

Informerat närboende

Varje vardag planeras två flygpass där eftermiddagspassen innehåller upp till 60 stridsflygplan. Det tar ungefär 45 minuter innan alla flygplan startat och kommit upp i luften. Landningen beräknas ta cirka 50 minuter.

– De närboende har fått information om att övningen kommer att ske, de har även blivit inbjudna till informationsträff. Leeuwarden som stad kommer att blomma upp och det är bra för ekonomin, säger Esther Weenk informationsansvarig vid Leeuwarden Airbase.