Nya thailändska piloter på F7

Måndagen den 16:e april anlände fyra nya thailändska piloter till Skaraborgs Flygflottilj, F7. Detta är tredje utbildningsomgången thailändare som utbildas på flottiljen och som fram till midsommar skall skolas in på Gripenflygplanet. Och även om det är en stor geografisk och kulturell omställning för piloterna är tempot högt redan från början.

Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Flygutrustningen tillpassas för att sitta perfekt.
Flygutrustningen tillpassas för att sitta perfekt. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Personal på Säkerhetsmaterielsektionen hjälper till vid tillpassning av g-byxor.
Personal på Säkerhetsmaterielsektionen hjälper till vid tillpassning av g-byxor. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Flygutrustningen tillpassas för att sitta perfekt. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Personal på Säkerhetsmaterielsektionen hjälper till vid tillpassning av g-byxor. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

”Nya thailändska piloter” är en sanning med modifikation. De är redan erfarna stridspiloter när de kommer till flottiljen. Med erfarenhet från F-16 Falcon och F-5 Freedom Fighter har de ett stort antal flygtimmar i ryggen.

Under utbildningen på Såtenäs kommer piloterna genomföra en Conversion Training vilket enkelt betyder att de lär sig flyga flygplanet. Det innebär 19 pass i simulator, 15 flygpass och mycket teori. Eftersom flygutrustningen som piloten bär på sig är personlig och måste sitta perfekt börjar utbildningsskedet med tillpassning av flygdräkt, g-dräkt, hjälm och mask etc. Snart åker de fyra piloterna ner till Halmstad där de under ett antal dagar får en teknisk utbildning på flygplanet innan de kommer hem och påbörjar flygutbildningen.

Instruktörer med stor erfarenhet

Flyginstruktörerna vid F7 har stor erfarenhet av att utbilda utländska piloter. Tidigare har även ungerska och tjeckiska piloter utbildats på Såtenäs. Och detta är tredje gången thailändska piloter får sin utbildning här. Totalt har tio thailändska piloter tidigare utbildats på F7. Och även om det innebär vissa svårigheter är det en positiv utmaning.

– Det är klart att det är skillnad på att utbilda svenska och utländska piloter, säger Simon Norlin som är kurschef för den thailändska utbildningsomgången. Jag vet hur den svenska utbildningen ser ut och hur de svenska eleverna tänker. Men alla kulturer är olika så det är både positiva och intressanta utmaningar att få allting att fungera på ett så bra och effektivt sätt som möjligt.

En stor utmaning är självklart språket.
– Ingen av oss har ju engelskan som modersmål så vi måste uttrycka oss klarare och verkligen vara säker på att eleven förstår, samtidigt som vi måste förstå eleven, speciellt under ett flygpass när det kan bli stressigt. Det är en utmaning men jag tycker att det fungerar väldigt bra. Vi får ju dessutom mer erfarenhet för varje utbildningsomgång.

Simon understryker glädjen att se de nya Gripenpiloternas engagemang.
– Det är roligt att få vara med och öppna dörren till någonting nytt. När de kommer hit har de mycket att lära sig och när de om tio veckor åker tillbaka till Thailand är de själva Gripenpiloter.